Først var det galt, at det kun var piger, der legede med dukker og drenge, der legede med pistoler. Nu er det helt forkert, at det kun er 'hvide' børn, der er repræsenteret i de populære julekataloger fra legetøjsbutikker som Fætter BR og Toys'R'Us. I hvert fald hvis man spørger svenskerne.

For knap er jule-reklamerne nået ned i postkassen, før den danske legetøjsgigant Top Toy, der står bag de to store legetøjsbutikker Fætter BR - i Sverige BR Leksager - og Toys'R'Us, er kommet i vælten i nabolandet.

Den svenske avis Metro har lavet en gennemgang af fire legetøjskataloger, og konklusionen er klar: Der mangler mørklødede børn på de glitrede sider.

I de fire kataloger er det kun lykkedes avisen at finde to mørklødede børn blandt de mange, der leger med potentielle julegaver. Og det er for dårligt, mener den svenske organisation 'Rättviseförmedlingen', der vil rette op på skævheder af etniske mindretal og arbejder for lige repræsentation i medierne.

- Jeg synes, det er virkelig trist, og jeg tror, ​​det påvirker børnenes fornemmelse af, hvad de kan blive og gøre, siger Seher Yilmaz, der er talsmand for organisationen.

Hun henviser samtidig til 'dukketesten', hvor børn af anden etnisk oprindelse skal kåre den flotteste dukke og kan vælge mellem en mørk og en hvid udgave. Næsten alle vælger den hvide dukke som den fineste på trods af, at de godt forstår, at de svarer til den mørklødede dukke.

Det er ifølge Seher Yilmaz tegn på, at de mørklødede børn ikke tror, de er lige så meget værd og lige så fine, som hvis de var hvide. Og når de mørklødede børn heller ikke kan se børn, der ligner dem selv i legetøjskatalogerne, er det med til at give børnene en forkert forståelse, og derfor mener hun, at der skal flere mørklødede børn ind i legetøjskatalogerne.

Hvad mener du? Skal der også flere mørklødede børn ind i de danske julekataloger? Deltag i debatten på Facebook, og se de danske julekataloger fra fra Fætter BR her og Toys'R'Us her.