4. januar indfører Sverige grænsekontrol.
4. januar indfører Sverige grænsekontrol. Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

Når Sverige mandag indfører ID-kontrol kan det komme til at ramme dødssyge patienter, der skal til behandling på hospitalet. Sådan lyder kritiken fra et busselskab, der transporterer patienter fra Bornholm til Rigshospitalet.

Tirsdag træder det såkaldte transportøransvar i kraft, og det betyder, at det er op til chauffører at håndhæve de svenske regler om billed-id. Men informationen om transportøransvaret har været særdeles mangelfuld lyder det fra John Jalkiewicz fra John's Turistfart, der dagligt fragter patienter fra Bornholm til Rigshospitalet i København.

Grænsekontrol FLYKTSVERIGE-STAKET

»Vi har fået et ansvar, som vi ikke rigtig ved noget om,« siger han til TV2 Bornholm.

Hvis en passager krydser grænsen uden gyldig id-kort, risikerer transportselskabet en bøde på 50.000 svenske kroner. Og det kan få konsekvenser for dødsyge patienter, der har glemt id-kort.

»Hvis nu der står en kræftpatient i morgen tidlig eller en der skal i dialyse, der skal til København i dialyse eller ind og have kemo, så skal vi nægte den person at komme med, fordi de ikke har kørekort eller pas med. Kan du godt se en situation, vi sætter os i? Skal jeg være skyld i, at et menneske ikke kommer ind til kemo eller til dialyse,« siger han til TV2 Bornholm.

Det er endnu uvist om den svenske grænsekontrol vil blive fulgt op af skærpet kontrol ved den dansk-tyske grænse.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.