Ny dokumentarfilm skaber stor debat allerede inden premieren

For 13 år siden blev Christina og Michelle tvangsfjernet. Sammen med deres to brødre, Daniel og Ivan, blev de hentet for øjnene af deres kammerater i skolen og i børnehaven og kørt til en nærtliggende daginstitution i det jyske Himmerland.

Christina var dengang knap seks år gammel. Hun husker ikke meget fra den tid. Men det gør den tre år ældre Michelle. Hun husker tydeligt, hvordan deres mor dukkede op sammen med to fremmede personer, inden moderen selv blev kørt videre på krisehjem. Og hun husker, hvor meget hendes søskende græd, og hvor vred og forvirret hun selv var, da de fik at vide, de ikke måtte ringe til deres far.

- Der var ikke så meget forklaring. Vi blev bare flyttet og kom på nye skoler. Der boede vi så i halvandet år, inden Christina, Ivan og jeg kom i samme plejefamilie. Daniel skulle bo hos en anden familie, fordi han havde adhd, fortæller den i dag 23-årige Michelle Hansen.

VIDEO: Svend har 16 børn: Nu kommer dokumentaren om svigt, løgne og tvangsfjernelser

Sammen med lillesøsteren Christina har hun indvilliget i at åbne for sin egen og familiens barske fortid i dokumentaren ’Blodets bånd’, der har premiere i 50 biografer landet over på onsdag. Det sker præcis et år efter, at en anden dokumentarfilm, Lisbeth Zornig Andersens ’Min barndom i helvede’, skabte overskrifter og debat. For kunne sådan et liv leves i Danmark?



I ’Blodets bånd’ skildres endnu en gang et under-Danmark, de færreste kender. Filmen skildrer den dybt alkoholiserede far Svend Aage Hansen, der har fået 16 børn. De fire yngste med Christina og Michelles mor, Gitte Hansen, som han netop er blevet skilt fra efter 28 års turbulent ægteskab.

Gitte har i årevis levet i et voldeligt ægteskab, men har også passivt set på, at hendes egne børn fik tæsk. Filmen er derfor en fortælling om svigt, vold og misbrug.

Men det er også en historie om kærlighed og et tæt familiesammenhold. Og om fire børn, der trods en barndom i helvede stadig elsker og ser op til deres far.

Hvad skete der egentlig?

- Det kan måske lyde mærkeligt for nogen, men uanset hvad der er sket, så elsker jeg min familie, siger den 19-årige Christina Hansen og fortæller, at selv om det har været hårdt at medvirke i filmen og ikke mindst at se den bagefter, så har det været en vigtig proces for hende.

- Jeg har følt mig helt alene i mange år, og jeg ville så gerne have mit budskab ud, så jeg måske kan hjælpe andre børn og unge, der har det på samme måde som mig, og som også føler sig alene i alt det her, siger hun.

Christina er på mange måder årsagen til, at familiens historie nu kommer frem. Hun har i årevis kæmpet med svære psykiske problemer og har længe ønsket at finde ud af, hvad der egentlig skete i hendes barndom.

VIDEO: Svend har 16 børn: Nu kommer dokumentaren om svigt, løgne og tvangsfjernelser

Men Svend og Gitte har aldrig kunnet give et ordentligt svar, da de har lidt af et slags kollektivt hukommelsestab og i mange år har været overbevist om, at tvangsfjernelsen skete uretmæssigt og blev iværksat på falske anmeldelser fra et nært familiemedlem. Men sidste år valgte Svend at søge aktindsigt hos kommunen. Både for at hjælpe sin datter, men også for en gang for alle at vise, at tvangsfjernelsen var en fejl.

Men som filmen dokumenterer, dukkede der i stedet en stor kasse op med sagsakter, der viser en grum og barsk fortid, der blandt andet kortlægger Svends enorme alkoholmisbrug, hvordan han har sniffet kokain med sin ene søn ved sofabordet, mens de andre børn så på. Og hvordan han gang på gang forvandlede sig til et sandt monster, når han var påvirket af sprut og stoffer. Svend har ikke ønsket at medvirke i denne artikel, men i filmen siger han:

- Hvis jeg har gjort alt det der, så har jeg jo slet ikke fortjent at leve.

Selvmord som ni-årig

Både Christina og Michelle har det sidste år lært sider af deres far at kende, de begge har fortrængt. Alligevel ønsker de ham hverken død eller borte, og de er ikke i tvivl om, at deres far altid har elsket dem, og at han gjorde det bedste, ud fra de forudsætninger han havde.

- Det er svært at sige, hvem der er skurken i alt det her. Jeg tror på, at vores barndom kunne være reddet, hvis kommunen var gået ind noget før. De fjernede os alt for sent. Og ikke fordi de skal have hele skylden i alt det her. Mine forældre har også meget af skylden. Min mor sad med skyklapper på, og min far drak for meget. Men min far har også en bagage, han har kæmpet med. Han voksede op hos en mor og stedfar, der gjorde så meget forskelsbehandling, at han prøvede at begå selvmord som ni-årig, og til sidst stak han af. Så vores liv er ligesom en lang kæde, der bare fortsætter, hvis den ikke bliver brudt, siger Michelle, der inderligt ønsker at tro, at hun sammen med sine søskende kan bryde den sociale arv.

VIDEO: Svend har 16 børn: Nu kommer dokumentaren om svigt, løgne og tvangsfjernelser

For selv om det har været en barsk opvågning for alle at gå tilbage og undersøge fortiden, så har det været en nødvendighed.

- Ved at vi vælger at rydde op i det her nu og sætte spørgsmålstegn, så er der større chance for, at vi ikke ender i samme spor, siger hun og er ikke meget for at snakke om, hvad faderen præcis har udsat dem for, og heller ikke i filmen bliver der gået i detaljer.

- Jeg kan ikke huske det, siger Michelle og forklarer, at hun gennem årene har bygget en sikkerhedsbarriere op omkring sig. Det har gjort, at hun har fortrængt meget af det, der er sket. Og selv når hun læser sine sagsakter, har det stadig svært ved at lagre sig i hende.

- Det er som om, at der går fem minutter, og så har jeg glemt det igen, siger hun og knipser med fingrene.

Lillesøsteren derimod er begyndt at huske mere og mere fra sin barndom. Og hun bruger også aktindsigterne i sin terapi i håbet om, at det kan få hende videre.

- Ja, jeg kan godt huske en del. Men jeg har ikke lyst til at fortælle så meget om det, siger hun, men ved godt, at det netop er et af de spørgsmål, som den almindelige dansker vil sidde tilbage med, når de har set filmen. Det samme gælder spørgsmålet om seksuel misbrug, som kort insinueres i filmen. Men det afviser Michelle blankt.

VIDEO: Svend har 16 børn: Nu kommer dokumentaren om svigt, løgne og tvangsfjernelser

- Jeg vil æde min gamle hat på, at det ikke er sket. For hvis det var sket, hvorfor er det så ikke blevet meldt til politiet. Og hvem er så virkelig skurken i alt det her, siger hun, mens Christina siger:

- Jeg håber det ikke, og jeg vil også helst tro, at det er vi ikke. Og der er heller ingen beviser på det, siger hun.

Incest eller ej, så har deres opvækst haft store konsekvenser for dem begge. Michelle er i dag langtidssygemeldt og har været i behandling for selvmordsforsøg, mens Christina går i terapi og lider af depression. Men trods de alvorlige følger er begge hurtige til at forsvare deres far. Ikke mindst Michelle, der er den eneste af de fire søskende, der igennem hele forløbet ikke har valgt at vende sin far ryggen i enten en kortere eller længere periode.

Skyldfølelse

- Jeg fik allerede som lille lagt et stort ansvar på mine skuldre. Når min mor og far havde været oppe at skændes, så blev jeg altid sendt ind til far, da jeg var den, der kunne gøre ham god igen. Og da vi blev tvangsfjernet, sørgede mine forældre for, at jeg fik en hemmelig telefon, så de kunne kontakte mig, når de var uvenner. Så kunne jeg mægle imellem dem, til alt var godt igen. Det blev også flere gange opdaget, men så fik jeg bare en ny telefon.

Det store ansvar sidder stadig forankret dybt i hende. Og hun forklarer, at det er hovedårsagen til, at hun har så svært ved at slippe sin far.

- Jeg tænker tit, at hvis jeg ikke er der for min far, hvordan skal det så ikke gå. Jeg vil få så meget skyldfølelse, hvis han tog sit eget liv, siger hun.

Men hvad med deres egen mor? Føler de sig svigtet af hende?

- Både ja og nej. For hun havde det også svært, siger Christina og fortæller, at moderen i dag har mødt en ny mand og bor i Faxe ved Køge, og afstanden gør, at de ikke ser hende så ofte.

Faderen er derfor stadig samlingspunktet for familien. Han drikker stadig, men hans dæmoner kommer sjældnere og sjældnere frem, forklarer de begge, og de ønsker ham egentlig ikke ædru.

- Jeg kender kun min far som fuld og beruset. Og det er som om, at han i dag kan kontrollere det meget bedre. Jeg tror, han prøver at gøre alting bedre og gøre det om, han kan. Og desuden tror jeg ikke, at hans krop ville kunne holde til, at han blev ædru. Han ville simpelthen falde om, siger Christina.

VIDEO: Svend har 16 børn: Nu kommer dokumentaren om svigt, løgne og tvangsfjernelser