Mange ledere er usikre på, hvornår stressramte medarbejdere kan vende tilbage til jobbet efter sygemelding.

København. Det kan være udfordrende at opdage stress hos medarbejdere i tide.

Men det kan i lige så høj grad være udfordrende at vurdere, hvornår den stressramte skal vende tilbage efter sin sygemelding.

En undersøgelse fra fagorganisationen Lederne og Psykiatrifonden viser, at 41 procent af de ledere i høj grad havde svært ved at vurdere, hvornår medarbejderen kunne vende tilbage.

Arbejdsmiljøchef hos Lederne Lars Andersen peger på, at en stressramt medarbejder kræver andre hensyn end en medarbejder med fysiske problemer.

- Hvis vi taler om fysiske skavanker, er det lettere for lederen at forholde sig til konsekvenserne. Konsekvenserne af et langvarigt stressforløb kan være meget forskellige, siger han.

Chefpsykolog i Psykiatrifonden Michael Danielsen forklarer, at en person med stress på en måde har forstuvet sin hjerne. Det kan derfor være svært at vurdere, hvornår vedkommende er i stand til at arbejde igen.

- Det bedste en leder kan gøre, er at være proaktiv. Man skal kontinuerligt holde kontakt med medarbejderen, siger han.

Undersøgelsen viser også, at 17 procent af lederne i høj grad har svært ved at finde passende opgaver til medarbejdere, der er kommet tilbage fra et stressforløb.

Michael Danielsen fortæller, at chefen har et stort ansvar for at sikre, at medarbejderen hverken bliver over- eller understimuleret. Det gælder om at finde en balance.

- På den ene side må opgaverne ikke blive for krævende, men det må heller ikke blive for rutinepræget. Medarbejderen kan få svært ved at bokse med sine egne kritiske tanker om sig selv. På den anden side kan vedkommende ikke se formålet med arbejdet.

På Psykiatrifondens hjemmeside kan du finde råd til at hjælpe en kollega tilbage fra stress.

/ritzau/