Suzette Kristensen kæmper i øjeblikket på at få cirkuselefanten Ramboline befriet fra Cirkus Trapez.

I et Facebook-opslag, som er blevet flittigt delt, gør hun opmærksom på, at hun ikke mener, at 38-årige Ramboline, der som tre-årig blev købt af direktøren, Bernhard Kaselowsky, og taget fra sin flok i Zimbabwe, hører hjemme i manegen.

Se også: Her sker det utrolige: Ung elefant redder sin elskede elefantpasser fra at drukne

Suzette Kirstensen valgte 24. maj at stille sig ude foran Cirkus Trapez i Gislev med sin søn. De havde som protest lavet forskellige skilte, hvor der blandt andet stod 'Ramboline - cirkus-slave i 35 år. Send Ramboline på elefant-reservat.'

»Jeg er ikke elefant-ekspert, men den så ikke glad ud. Den er et flokdyr og har brug for at vandre mange kilometer hver dag på en savanne. Jeg synes, det er sørgeligt,« siger Suzette Kristensen.

Ud over Cirkus Trapez, som har Ramboline, har Cirkus Arena også tre cirkuselefanter. Det er de eneste cirkuselefanter i Danmark.

Se også: Løvinde genkender sin redningsmands stemme - og så får hun folk til at tabe kæben

Cirkus trapez med elefanten Romboline Vis mere

Tilbage i marts blev et flertal i Folketinget enige om at forbyde elefanter at optræde i cirkus.

For over 50 år siden blev det ulovligt at have rovdyr i cirkus - heriblandt løver.

Cirkus Trapez har fået dispensation af Fødevarestyrelsen til, at Ramboline godt må være den eneste elefant. Også selvom der i cirkusbekendtgørelsen står, at elefanter skal holdes i socialt harmoniske grupper og ikke må gå alene.

Det bekræfter Christian Strøyer, souschef i Fødevarestyrelsen, dyrevelfærd og veterinærmedicin, som fortæller, at da reglerne i 2010 blev indført, havde Ramboline stået alene i mange år. Derfor fik Cirkus Trapez dispensation, så Ramboline ikke skulle sendes til udlandet eller blive aflivet.

Se også: Lille pige sender løve et flyvekys – den her reaktion havde hun nok ikke forventet

Michael Carlsen fra Dyrenes Beskyttelse mener dog ikke, det er i orden at holde elefanter alene, uanset dispensation. I dyreværnsloven står der, at man skal tage højde for dyrenes naturlige adfærd - og det mener han ikke Cirkus Trapez gør.

»Elefanter er nogle af de sværeste dyr overhovedet på grund af deres meget specifikke sociale strukturer. De har det ikke engang godt i zoologisk have. Ramboline er i isolationsfængsel på livstid. Dens eneste redning består i en lovgivning, som forhåbentlig er på vej,« siger han.

Suzette Kristensen lagde ved sit besøg hos Cirkus Trapez mærke til, at Ramboline vævede fra side til side.

Michael Carlsen forklarer, at dyr i fangenskab ofte har gentagende bevægelser. Han mener, det er et symptom på, at Ramboline ikke har det godt.

Isabella Enoch, artistchef hos Cirkus Trapez, er dog meget sikker på, at Ramboline nyder sit cirkusliv.

«Det er mere forfærdeligt med de hunde, der er otte til ti timer i den samme lejlighed. Er det ikke dyreplageri?,« siger hun, og fortsætter:

»Hvis det bliver forbudt, må vi tage hende med som en pensioneret dame. Hun er næsten 38 år - min mor rejser med rundt, og hun er 80 år.«

Christian Strøyer forklarer, at beslutningsforslaget i øjeblikket bliver behandlet.