Inden for fire år vil der være 562.000 ikke-vestlige indvandrere og efterkommere. Det viser tal fra Danmarks Statistik ifølge Jyllands-Posten.

Det er, ifølge avisen, over 75.000 flere end forudset i den tilsvarende prognose fra i fjor og vil svare til 9,6 procent af befolkningen.

Tal fra Finansministeriet bekræfter billedet, at der kommer rigtig mange til Danmark med ikke-vestlig baggrund.

BT fortalte i søndags, at antallet af ikke-vestlige indbyggere i Danmark vil stige med 173.000 mennesker, næsten svarende til hvad der bor i Odense, frem mod 2020.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) siger til BT, at langt hovedparten er flygtninge - og at den store stigning bliver en udfordring for statskassen.

»Den stigende tilstrømning af flygtninge og familiesammenførte lægger et betydeligt pres på de offentlige finanser,« skrev ministeriet i en mail.

BT har mødt én, der er bekymret – og én, der glæder sig over udviklingen

»Giv os trygheden tilbage«

Suzanne Bjerrehuus.
Suzanne Bjerrehuus. Foto: Claus Bech
Vis mere

Lige nu er forfatter og debattør Suzanne Bjerrehuus på ferie i Paris. Hvor hun ser brændende biler. Ser uroen i gaderne. Er det dén, vi vil have?

»Vi har jo ikke lyst til at få et samfund, som ikke er et retssamfund. Vi har ikke lyst til at få truet vores demokrati,« siger hun.

Og derfor skræmmer tallet på 9,6 pct. Suzanne Bjerrehuus. For indtil videre har vi som land ikke formået at løfte integrationen af alle de, der er kommet til landet.

»Det her handler ikke om folks hudfarve. Men om at genskabe en tryghed i landet. Og den kan vi efter min mening opnå ved at lukke for asylbehandlingen i Danmark, ved at tage en pause på to år og nøjes med dem, vi har. Vi må lære af Østrig og andre lande og sætte et grænsehegn op.

Jeg synes, at vi har været utrolig hjælpsomme overfor flygtninge, og synes, at vi sagtens kan være stolte af os selv. Men nu må vi sige stop,« mener Suzanne Bjerrehuus, som ser masser af fordele i et multi-etnisk samfund. Hvis folk kan forsørge sig selv.

»Men det er ikke dem, vi lukker ind.«

»Danmark bliver mere spændende«

 Michelle Hviid
Michelle Hviid Foto: Thomas Lekfeldt
Vis mere

Forleden så forfatter og debattør Michelle Hviid en dokumentarfilm på nettet. I dén blev en række tyskere tvunget til at sidde overfor en flygtning og have øjenkontakt i fire minutter.

Resultatet var tankevækkende, mener hun.

»Faktisk var det enormt smukt at se, hvad der sker, når to fremmede mennesker har øjenkontakt. For så mødes de nemlig,« siger Michelle Hviid.

Så en stigning i antallet af ikke-vestlige indvandrere på 9,6 pct. - svarende til 173.000 mennesker - kan på ingen måde skræmme hende.

»Folk er jo bange for, at der kommer nogen, der ikke kan gebærde sig i samfundet. Og selvfølgelig kan det også skræmme mig. Men det ville det også gøre, hvis det var danskere. Det har ikke noget at gøre med, hvor de kommer fra,« siger Michelle Hviid, som stort set kun ser fordelene ved et multi-etnisk samfund.

»De mest kreative rum opstår, når folk er forskellige, og der kan opstå noget nyt. Hvis der sidder en masse ens mennesker sammen, tænker de også det samme.«