At få foretaget sundhedstjek jævnligt gør ingen forskel for helbredet, viser to omfattende undersøgelser fra Glostrup Hospital og Det Nordiske Cochrane Center. Resultaterne får nu sundhedsminister Astrid Krag (SF) til at skrinlægge SF og Socialdemokraternes forslag om at indføre af systematiske sundhedstjek. Det skriver Information.

- Jeg er opmærksom på, at videnskabelige undersøgelser nu viser, at systematiske sundhedstjek har en begrænset sundhedseffekt. Og derfor har jeg besluttet at lægge forslaget om systematiske sundhedstjek på is, skriver Astrid Krag i en mail til Information.

I undersøgelsen fik 13.000 danskere tilbudt sundhedstjek, hvorefter der blev lagt en plan for, hvad de skulle gøre for at forbedre deres sundhed. Men det gjorde ingen forskel.

Det Nordiske Cochrane Center når samme konklusion efter at have gransket en lang række studier af helbredstjek, der samlet set involverer 180.000 personer.

- Systematiske tilbud om sundhedstjek er ikke gavnlige. Til gengæld fandt vi tegn på, at de fik lægerne til at stille flere diagnoser og ordinere mere medicin. Da de ikke førte til en bedre sundhed, er der tale om overdiagnostik, som er skadelig, siger Lasse Krogsbøll fra Det Nordiske Cochrane Center til Information.