En stor undersøgelse i den hidtil dyreste antirygnings-kampagne i Danmark giver ifølge kritikere et forkert billede. Sundhedsstyrelsen erkender fejlen.

- Manipulerende og direkte misvisende.

Med disse ord stempler en række eksperter ifølge dagbladet Børsen en rygerundersøgelse i den hidtil dyreste antiryge-kampagne i Danmark.

Kritikerne påpeger, at Sundhedsstyrelsen ikke har sørget for, at ufaglærte og folk med kortvarige uddannelser er repræsenteret i den nødvendige udstrækning i undersøgelsen, som viser, at rekordmange danskere har skoddet smøgerne.

Der findes ellers videnskabelig dokumentation for, at netop denne befolkningsgruppe har svært ved at slippe smøgerne.

Yosef Bhatti, ph.d. stipendiat ved Institut for Statsvidenskab på København, siger, at undersøgelsen har en stærk repræsentation af højtuddannede.

- Det er velkendt, at den gruppe ryger mindre end resten af befolkningen. Det er derfor stærkt vildledende at offentliggøre ukorrigerede tal fra undersøgelsen som udtryk for hele befolkningens rygevaner, mener Bhatti.

Da Sundhedsstyrelsen for tre uger siden udsendte pressemeddelelsen om undersøgelsen, tog styrelsen faktisk et forbehold nederst i teksten. Her stod der, at man denne gang i modsætning til tidligere ikke havde lagt vægt på de medvirkendes uddannelsesniveau.

I Sundhedsstyrelsen siger chefkonsulent Jørgen Falk, at styrelsen ikke er særligt glad for undersøgelsen. Han erkender, at den er skæv og dermed ikke retvisende.

- Men det rykker altså ikke ved, at konklusionen er rigtig. Selv når vi korrigerer for underrepræsentationen af ufaglærte og folk med kort uddannelse, vil det ikke flytte meget, kun to-tre procentpoint, skønner Jørgen Falk.

Sundhedsstyrelsen har lavet undersøgelsen i samarbejde med Hjerteforeningen, Danmarks Lungeforening og Kræftens Bekæmpelse.

/ritzau/