At 2.000 flere i år har søgt ind på en videregående uddannelse via kvote 2 i forhold til sidste år, vidner om en frygt for ikke at kunne komme på drømmestudiet, mener Danske Studerendes Fællesråd.

»Ikke særligt overraskende og meget naturligt.«

Sådan siger formanden for Danske Studerendes Fællesråd, Yasmin Davali, om antallet af ansøgere via kvote 2, som blev offentliggjort søndag.

Helt præcist har 51.222 har søgt optagelse gennem kvote 2, og det er næsten 2.000 flere end sidste år. Men tallet var forventeligt, siger Yasmin Davali:

»Det er sådan set meget naturligt, at antallet af kvote 2-ansøgere stiger oven på Sofie Carsten Nielsens (uddannelsesministeren, red.) dimensioneringsplan. Når antallet af studiepladser kommer til at være mindre ved næste studiestart, kommer snittet på kvote 1, på de dimensionerede uddannelser, også til at stige. Det, tror jeg, har gjort rigtig mange ansøgere nervøse for, om der er en plads til dem på drømmestudiet efter sommerferien,« lyder det fra de studerendes talskvinde.

Ifølge Sofie Carsten Nielsen (R) plejer antallet af kvote 2-ansøgere at give en god indikation på antallet af ansøgere på kvote 1. Så når der i år er flere ansøgere på kvote 2, er det sandsynligvis et udtryk for at der også vil kunne ses en stigning, når kvote 1 har deadline 5. juli, forklarer ministeren søndag over for Berlingske Nyhedsbureau,

»Det er meget positivt, at så mange unge gerne vil ind på en videregående uddannelse. Og også at de søger ind på kvote 2. De regner måske ikke med, at de har snittet til kvote 1, men giver ikke op af den grund. De vil gerne ind og er motiverede for at komme ind på en videregående uddannelse,« siger Sofie Carsten Nielsen.

Men hos de studerende har Yasmin Davali svært ved at se det positive i det høje ansøgertal.

»Hvis Sofie Carsten Nielsen er glad for, at der er rigtig mange, der gerne vil ind på en videregående uddannelse, så synes jeg, det er en dårlig ide at begynde at skære på antallet af pladser. Det betyder i virkeligheden bare, at når der er flere, der søger ind, og som - hun også selv siger - er motiverede for at komme ind på en uddannelse, så er der også flere, som ender med ikke at komme ind og derfor bliver skuffede.«

Danske Studerendes Fællesråd opfordrer derfor ministeren til at rulle dimensioneringsplanen tilbage, hvilket hun - ifølge de studerende - burde have været gjort for lang tid siden.

»Alt peger på, at grundlaget for den er forfejlet og har været det hele tiden,« siger Yasmin Davali.

Hvor mange der ender med at få en plads på drømmestudiet, hvad enten det er via kvote 1 eller kvote 2, må ansøgerne traditionen tro vente med at få svar på indtil 30. juli.