Fremtrædende københavnske politikere ser med bekymring på, at Rovsingsgade-moskéen bliver en realitet til maj. Hvis det står til politikerne, kan det Qatar-finansierede projekt i hovedstaden glemme alt om tilskud til driften.

Den omstridte og længe ventede stormoské i Rovsingsgade i København åbner til maj, oplyser Dansk Islamisk Råd. Af samme grund advarer Københavns nye kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen (DF) mod det kulturelle og religiøse center, som finansieres fra oliestaten Qatar, skriver Berlingske.

»Det er dybt bekymrende, at der snart åbner et monument for islamistiske holdninger midt i hovedstaden, Og der er al mulig grund til at holde øje med, om aktiviteterne holder sig inden for lovens rammer,« siger borgmesteren.

Den 6.800 kvadratmeter store moské, der også skal fungere som kulturcenter, indvies med både et folkeligt arrangement og et eksklusivt arrangement, hvor de inviterede kommer til at tælle blandt andet Dronningen, statsministeren, partiformænd, lokalpolitikere og den afgåede emir af Qatar, som giver 150 millioner kroner til byggeriet.

»Vi er ret sikre på, at det bliver i maj måned, muligvis weekenden inden Store Bededag,« siger Mohamed Al Maimouni, formand for medieudvalget i Dansk Islamisk Råd, og tilføjer:

»Det betyder utrolig meget, fordi muslimer i mange år har manglet en ordentlig fysisk ramme for at kunne praktisere deres religion.«

Men især finansieringen og forbindelsen til emir Hamad bin Khalifa bekymrer borgerlige såvel som socialdemokratiske politikere i København. Deres gennemgående indvending er, at 150 millioner kroner ikke gives uden betingelser om en bestemt religiøs linje.

Det afviser Mohamed Al Maimouni:

»Der er ingen ekstern dagsorden her på stedet. Uanset om den dagsorden kommer fra Qatar, Saudi-Arabien eller andetsteds. Det kan jeg garantere. Dansk Islamisk Råd står for alle religiøse aktiviteter og al religiøs vejledning. Og det sker inden for rammerne af dansk lov.«

Men kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen er ikke overbevist og vil afvise invitationen til indvielsen.

»Jeg har ingen planer om at deltage i arrangementet og være med til at blåstemple projektet,« siger han.

Heller ikke Lars Aslan Rasmussen (S), integrationsordfører for Socialdemokraterne i København, kommer, hvis han modtager en invitation.

»Personer, som går ind for menneskerettigheder, dukker ikke op til åbningen af et projekt, der er finansieret af en diktator i et land, der ikke har religionsfrihed. Jeg anerkender fuldt ud religionsfrihed og retten til en moské. Jeg har bare ikke lyst til at komme,« siger han.

Mens Mohamed Al Maimouni viser rundt i moskéen og kulturcentret, der ligger cirka 80 procent færdigbygget i to hvide bygninger på ydre Nørrebro, beskriver han stedets kommende aktiviteter som fredsommelige. Kulturcentret skal rumme en indendørslegeplads målrettet de mange, store muslimske familier i området. Et andet lokale skal bruges som ældrecenter. Dertil kommer restaurant, mediecenter, fitnesscenter og lokaler, hvor der skal undervises i sprog og islam. Overalt i kulturcentret vil man kunne høre, når der kaldes til bøn i den tilstødende moské.

»Det religiøse er på frivillig basis. Man er velkommen, men det er frivilligt,« siger Mohamed Al Maimouni.

Gennem en parkeringskælder går vi over i nabobygningen med bederum, baderum, auditorium til foredrag og konferencer og kontorer, hvor muslimer kan få vejledning af en imam om blandt andet familieforhold.

»I islams regler er der konflikter med dansk familieret. Og vi siger klart, at når der kommer den slags konflikter, er dansk ret afgørende,« siger Mohamed Al Maimouni.

I det hele taget understreger 40-årige Maimouni, som er uddannet jurist i Marokko, at de religiøse aktiviteter i centret bliver moderate. Han kalder også Dansk Islamisk Råd en moderat organisation i teologisk forstand. Og folk, som hævder det modsatte, opfordrer han til at fremlægge dokumentation.

»Vi har ikke noget at skjule. Steder hér skal være med til at inkludere folk på en god måde,« siger han.

Med tydelig stolthed viser han rundt i det store religiøse og kulturelle center, som snart åbner. Med tilsvarende beklagelse påpeger han, at stedet formentlig vil virke som en magnet på ballademagere og forklarer, at der kommer videoovervågning og vagter 24 timer i døgnet. Driften bliver bekostelig, og pengene fra Qatar dækker kun opførelsen. Dansk Islamisk Råd håber på private investorer og offentlige tilskud.

»Når vi starter, skal vi selvfølgelig søge tilskud fra Københavns Kommune til nogle projekter, blandt andet ældrecentret,« siger Al Maimouni.

Men står det til Københavns kultur- og fritidsborgmester, skal der ikke gives en krone.

»Jeg har ingen planer om at imødekomme en ansøgning. Jeg kan tværtimod sige med det samme, at jeg vil bekæmpe tilskud til islamister. Men i sidste ende afgør det politiske flertal på Københavns Rådhus sagen,« siger Carl Christian Ebbesen.

Socialdemokraternes integrationsordfører i København, Lars Aslan Rasmussen, bemærker:

»Det skaber en anden uheldig forbindelse, hvis Københavns Kommune går sammen med Qatar.«