Der er enorme forskelle på, hvor meget kommunerne bruger på bibliotekerne. Formanden for biblioteksforeningen foreslår, at der indføres minimumsstandarder.

Fra knap 300 kroner per indbygger til mere end 900 kroner per indbygger. Så meget svinger de årlige udgifter til biblioteker mellem landets kommuner.

Det viser nye tal fra Økonomi- og Indenrigsministeriets Kommunale Nøgletal, som Ugebrevet A4 har gennemgået.

Forskellene er så store, at også bibliotekerne selv er betænkelige ved dem:

»??Det er i hvert fald et område, hvor der er stor kommunal råderet – nogle gange måske også lige lidt rigeligt,« siger Steen B. Andersen, formand for Danmarks Biblioteksforening.

Foreningen rummer 76 af landets 98 kommuner, men det afholder ikke formanden fra at lange ud efter nogle af de kommuner, der holder mest igen med bibliotekskronerne.

»Der er nogle kommuner i Nord-, Vest- og Sønderjylland, som har et hovedbibliotek og en bogbus, der kører en gang om ugen. Der er i hvert fald langt til de litterære tilbud, må man sige. Det er en grel og meget stor modsætning til især bykommunerne,« siger Steen B. Andersen, der også er socialdemokratisk byrådsmedlem og formand for Kulturudvalget i Aarhus Kommune.

Han foreslår at indføre en form for mindstekrav:

»Måske kunne man sætte nogle minimumsstandarder. Man kunne overveje at sige, at vi skal sikre, at alle borgere i Danmark har muligheder for en ikke alt for utilgængelig bibliotekssektor,« siger Steen B. Andersen.

Minimumsstandarder har man ikke brug for i Odder Kommune, der sidste år brugte allerfærrest kroner på biblioteker per indbygger af alle landets kommuner.

»Jeg er med på, at vi ikke prioriterer biblioteket specielt højt. Men det er ikke ensbetydende med, at vi har et dårligt bibliotek. Jeg mener, vi har et super bibliotek,« siger formand for kulturudvalget Anne Bonefeld (V).

I den østjyske kommune syd for Aarhus brugte man ifølge de kommunale nøgletal sidste år blot 293 kroner for hver af kommunens knap 22.000 indbyggere.

Ifølge Anne Bonefeld er det en »benhård prioritering« i en kommune, der også har større sager på dagsordenen.

Derudover er der ikke længere end 25 kilometer til både Horsens og Aarhus, påpeger udvalgsformanden, der ikke lægger skjul på, at ’man kan trække på<saxo:ch value="226 128 153"/> nabokommunerne.

»Jeg tror ikke, vi kommer til at bruge flere penge på biblioteket fremover,« siger hun til Ugebrevet A4.

BNB