Den danske regering tog sidste sommer skarp afstand til organisationen Det Muslimske Broderskab, som både de amerikanske og engelske myndigheder har linket til terror og terrorfinansiering.

Ekstra Bladet skriver lørdag, at regeringen og et flertal i Finansudvalget har solgt Statens Serum Instituts vaccineproduktion for 15 millioner kroner til det saudiarabiske familiedynasti, Aljomaih, der har givet donationer til Det Muslimske Broderskab.

Familien med sheik Abdulaziz Hamad Aljomaih i spidsen tilhører den absolutte magtelite i det saudiske regime og skal nu under navnet AJ Vaccines producere vacciner på Statens Serum Instituts grund i København, herunder i 30 måneder til det danske børnevaccinationsprogram.

I familien Aljomaihs store portefølje af virksomheder findes også et medejerskab af sharia-investeringsbanken Arcapita, hvor man er den største aktionær, og siden opstarten i 1997 har haft bestyrelsesformandsposten.

På lønningslisten i banken er også den magtfulde muslimske præst Muhammed Taqi Usamani, der skal sikre alle investeringer lever op til sharia-forskrifterne. Usamani har tidligere opfordret til boykot af Danmark under genoptrykningen af Muhammed-tegningerne og har desuden links til to organisationer i USA, der er tilknyttet Det Muslimske Broderskab.

Sharia-reglerne befaler, at banken skal donere store beløb til velgørende organisationer. Valget af organisationer sætter dog i den grad familien i et dårlig lys, afslører et fortroligt dokument fra 2005, Wikileaks har lækket.

Heri beskriver den tidligere amerikanske ambassadør i Bahrain William T. Monroe til sine overordnede i Washington, D.C., at han har informationer om, at Arcapita har doneret penge til Islamic Education Society, der promoverer den ultra-konservative salafist-ideologi, samt gruppen Al Islah, der hører under Det Muslimske Broderskab.

William T. Monroe skriver desuden:
'Vi er opmærksomme på bekymringer over, at Arcapitas rådgivere og ansatte har forbindelser til tvivlsomme organisationer.’

Ekstra Bladet har forelagt Wikileaks data for sikkerhedsrådgiver Stiig Wæver, der tidligere har arbejdet syv år i PET blandt andet med afdækning af terrornetværk.

- Kilder, som vi kan trække på, bekræfter, at at Arcapitas Sharia board tidligere har givet donationer til to organisationer, der er tilknyttet Det Muslimske Broderskab, siger han.

Og det kan i følge Stiig Wæver være dybt problematisk

- Det siger jo næsten sig selv, at det er bekymrende, at den danske stat har solgt vaccineproduktionen til en virksomhed, som via deres bank har doneret til Det Muslimske Broderskab. Nu er det selvfølgelig uvist, hvorvidt de har gjort det af ideologiske årsager, eller om der ligger andet bag.

- Derfor må man også håbe, at staten har fået udført et grundigt baggrundstjek af det saudiske firma, så man er fuldt ud opdateret og har den nødvendige viden omkring de forhold, der er kommet frem, siger han.

Ifølge sundhedsminister Ellen Trane Nørby(V) så har hun ikke kendt til forbindelsen mellem Det Muslimske Broderskab og Aljomaih.

Ministeren understreger desuden, at antallet af potentielle købere var stærkt begrænset.

– Vi var ikke i en situation, hvor der var flere købere at vælge imellem. Jeg tror, alle havde haft et ønske om, at der stod købere i kø med et checkhæfte i hånden – også nogle fra andre breddegrader. Men det var desværre ikke tilfældet. Nu har vi den køber, vi nu har, som faktisk har opretholdt 600 danske arbejdspladser, som ellers ikke stod til at kunne opretholdes, siger hun.

Porteføljemanager ved Aljomaih Group Mustafa Farooki benægter i en mail alle forbindelser til Det Muslimske Broderskab.

- Aljomaih Group har aldrig finansieret og har ikke i sinde at finansiere Det Muslimske Broderskab. Hvis I er interesserede i at vide mere om vores donationer til velgørenhed, ville I kunne fylde mindst 20 aviser med det.