Integrationsminister Inger Støjberg (V) beklager nu, at hun fredag fortalte en anekdote om forbud af svinekød i en aalborgensisk børnehave. Ministeren kan ikke dokumentere historien.     
Integrationsminister Inger Støjberg (V) beklager nu, at hun fredag fortalte en anekdote om forbud af svinekød i en aalborgensisk børnehave. Ministeren kan ikke dokumentere historien.      Foto: Bax Lindhardt

Integrationsminister Inger Støjberg (V) er på Facebook blevet beskyldt for, at have fortalt en usand historie om et forbud mod svinekød i en dansk børnehave. Ministeren erkender selv, at hun ikke kan garantere, at historien er rigtig.

Der var angiveligt fulde huse, da Inger Støjberg fredag aften var hædersgæst ved en nytårskur for Venstres vælgerforening i Frederikshavn. Her var op mod 100 begejstrede Venstrefolk mødt op, for at lytte til en af regeringens mest markante ministre, der blandt andet fortalte en ganske opsigtsvækkende anekdote.

Historien handlede om et af Inger Støjbergs vennepar, der efter at have flyttet til Aalborg Kommune, skulle finde en passende børnehave til deres datter Sofia. Forældrene så gerne, at deres datter skulle gå i en mangfoldig institution, med andre børn fra forskellige dele af samfundet og nationalitet.

Det lykkes for forældrene at finde et sted, der matchede deres kriterier. Lige indtil, at de af en pædagog fik at vide, at det ikke var tilladt at medbringe svinekød i madpakken. Det faldt forældrene for brystet, fordi deres datter var meget glad for hamburgerryg, og hun endte derfor i en privat børnehave, ifølge ministeren.

Strammerministeren Støjberg på overarbejde

Anekdoten vakte dog dybe panderynker hos især en enkelt af de fremmødte deltagere, der ikke kunne få historien til at hænge sammen.

For foruden at være ansat som lærer i Aalborg Kommune, er Anja Lundtoft Thomsen også vikarierende byrådsmedlem  i kommunen for Enhedslisten, og hun gjorde straks ministeren opmærksom på, at ingen af de kommunale børnehaver har regler om, at hverken svinekød eller andre madvarer er forbudte.

Andre læser også:

Lever indespærret: Derfor hørte Bowies ekskone om hans død efter alle andre

Julies smykker blev kopieret af stor designvirksomhed: Jeg var magtesløs, vred og forarget

Anja Lundtoft Thomsen spurgte også ministeren om, hvilken børnehave, der havde fremsagt et sådan forbud. Det lovede ministeren, ifølge Anja Lundtoft Thomsen, at skaffe et svar på. Det fik hun dog aldrig.

Derfor lagde hun i stedet denne opdatering på Facebook, der henover weekenden er blevet delt mere end tusind gange.

Og hos Aalborg Kommune kan man heller ikke forstå ret meget af Inger Støjbergs anekdote.

»Vi har ingen regler om, at bestemte madvarer ikke er velkomne i vores kommunale børnehaver. Det er fuldstændig op til børnenes forældre, fortæller Børne- og familiechef i Aalborg Kommune Hans-Christian Mariegaard til BT.

Madpolitikken i kommunens godt 150 børnehaver følger i stedet Sundhedsstyrelsens anbefalinger.

Det har efterfølgende ført til, at Inger Støjberg har valgt at trække sin anekdote tilbage.

»Jeg har i fredags til et arrangement videreformidlet en historie, som jeg er blevet fortalt, om en børnehave i Aalborg, der skulle have haft en regel om, at der ikke måtte spises svinekød i institutionen. Jeg har fået fortalt denne historie i et privat selskab af personer, som jeg stoler på. Flere har spurgt til, hvilken børnehave det drejer sig om. Det drejer sig om en børnehave i Aalborg ved navn Pilehaven, og episoden skulle have fundet sted i foråret 2013. Jeg har ikke haft grund til at betvivle, at den gengivelse, jeg har fået, er korrekt. Jeg kan ikke yderligere dokumentere, at det pågældende forældrepar har fået besked om ikke at måtte medbringe svinekød, og jeg burde derfor ikke have gengivet historien uden at have dobbelttjekket den med Aalborg Kommune,« svarer ministeren BT i en mail.

Men hos den pågældende børnehave, kan personalet slet ikke genkende historien.

»Vi sætter tværtimod en ære i ikke at gøre forskel og inkludere alle børn,« fortæller en medarbejder fra Pilehaven til Berlingske.

Anja Lundtoft Thomsen undrer sig nu over, at ministeren i første omgang valgte at fortælle historien, når hun nu efterfølgende erkender,  ikke at have dokumentationen på plads.

»Jeg synes, at det er underligt bare at trække historien tilbage. Anekdoten er jo blevet fortalt, og hvem ved, hvor mange andre steder Inger Støjberg har fortalt det samme? Det er selvfølgelig fint nok, at man bagefter siger undskyld, men jeg synes, at det er under en ministers værdighed at fortælle usande historier,« fortæller Anja Lundtoft Thomsen til BT.

Det er ikke første gang, at Venstre beskyldes for at benytte sig af usande anekdoter for at fremhæve deres politik. Under sidste års folketingsvalgkamp kom daværende oppositionsleder Lars Løkke Rasmussen i kraftigt modvind, efter at have fortalt om en kontanthjælpsmodtager, som havde afvist et job på service virksomheden Panorama. Dengang kunne den nødvendige dokumentation for anekdoten heller ikke fremvises.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.