Gert Fruelunds meninger passede ikke ind i 3F, s han blev smidt ud af forbundet.
Gert Fruelunds meninger passede ikke ind i 3F, s han blev smidt ud af forbundet. Foto: Bo Amstrup

En afgående formand og næstformand for 3F i Vejle fik i 2007 sammenlagt mere end en halv million kontingentkroner med i lommen, da de forlod den da skandaleramte fagforening.

Det viser interne regnskaber, som BT er i besiddelse af.

Begge undlod efter eget ønske at genopstille til de lønnede poster, efter at de sammen med den øvrige bestyrelse havde modtaget en mistillidserklæring. Trods dette blev deres afgang behandlet som en almindelig fyring, hvilket udløste et halvt års løn, og det vækker vrede hos flere medlemmer.

3F

- Det er fuldstændig vanvittigt at smide en formue efter en ledelse, som efter min mening har skadet 3F, siger murer Gert Fruelund, der var medlem af 3F i Vejle indtil 2008.

I dag driver han egen virksomhed og er derfor ikke medlem af en fagforening. Han bakkes op af flere nuværende medlemmer, som ikke ønsker at stå frem med navn.

Uretmæssig fyring

Formand Gunhild Hansen og næstformand Arne Asmussen forlod begge 3F i kølvandet på den uretmæssige fyring af en kræftsyg socialrådgiver. Afskedigelsen udløste overskrifter og fik en gruppe vrede medlemmer til at vedtage en mistillidserklæring til bestyrelsen, som trådte tilbage. Med undtagelse af Gunhild Hansen og Arne Asmussen stillede samtlige medlemmer dog op til genvalg. At de to frivilligt undlod at genopstille, burde ifølge flere medlemmer have betydet, at deres afgang var blevet betragtet som en opsigelse snarere end en fyring. I så fald skulle de 540.000 kroner ifølge funktionærloven været erstattet af en enkelt måneds løn.

Martin Jensen 3F - facebookgrafik

Ifølge de kritiske medlemmer har ledelsen for 3F Vejle forklaret, at forbundets advokat Peter Giersling i et brev har vurderet, at udbetalingen af de 540.000 kroner er berettiget. Hverken de eller BT har dog fået lov at se omtalte brev. Peter Giersing selv vil ikke vil kommentere sagen.

Det vil i stedet Finn Schwarz, der er partner i advokatselskabet Horten og ekspert i ansættelsesret.

- Man kan godt se en mistillidserklæringen som en fyring, men begge synspunkter kan forsvares. Situationen er så speciel, at det er svært at sige, hvem der har ret, siger han.

Fakta: Valgt og ansat

3F er delt op i en række lokalafdelinger, der sammenlagt dækker hele landet.

I hver afdeling vælger medlemmerne en formand og næstformand, som typisk ansættes som daglig politisk ledelse. Flere kredse har desuden ansat demokratisk valgte formænd for hver af fagforeningens faggrupper.

3F 62-årige Jens Vestermark

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.