To forskellige historier i den forgangne uge har fået mig til at tænke tilbage på min opvækst i en lille by ude på landet.

Vi kunne kalde byen for Skævinge, for det hedder den.

Dengang, jeg boede i Skævinge, der skete der ikke så meget, når det først var blevet mørkt, og det blev det hver dag. Og når det blev mørkt, så blev der meget, meget mørkt.

En af de ting, vi muntrede os med i mørket, var at spille sten-saks-papir, hvor taberen skulle udholde forskellige ydmygelser som at spise et stankelben eller drikke en til lejligheden frembragt cocktail af alt godt fra køleskabet - måske en snaps med remoulade og ristede løg, eller noget tilsvarende utiltalende. Engang måtte en særlig uheldig taber bunde et glas søvand fra slotssøen i Hillerød, vistnok med en alvorlig leverbetændelse til følge.

Hvis man tabte, var det utænkeligt ikke at betale den gæld, nederlaget udløste. Det var ilegitimt at nægte al den stund, at konsekvensen var kendt på forhånd: Hvis du ville spille med - og dermed købe dig ind i muligheden for at se frydefuldt til, mens en kammerat udfordrede egen drøbel på tærsklen til opkast - ville hele systemet ramle, hvis du ikke selv var parat til at betale din gæld, skulle den opstå. Og så ville der kun være mørket tilbage. Ingen sten, ingen saks og ingen papir.

Den ene af de historier, der fik tankerne til at løbe tilbage til fjollerierne med sten, saks og papir, er en trist historie om en ung mand, der på grund af forskellige omstændigheder endte med at skylde 296.000 kr. i misligholdt SU-gæld.

I dag er han på kontanthjælp, og SKAT beder nu om afbetaling på 1800 kr. om måneden, hvilket tydeligt kan mærkes på budgettet. “Det vil være meget svært at sætte et så stort beløb af hver måned”, siger han til avisen.dk, som er det medie, der har bragt hans historie.

Nogle af de omstændigheder, der har ført til den ærgerlige situation, er sort uheld og store personlige udfordringer. Andre af omstændighederne er den unge mand ikke selv helt uskyldig i, selvom han gør sig umage for at skyde så meget skyld som muligt på ‘samfundet’, der har “stillet ham og andre humanistiske universitetsstuderende falske forhåbninger i udsigt”, når det gælder muligheden for at få job, som det hedder i artiklen. I dag er den unge mand led ved sin situation: “Jeg føler mig som en slave af systemet, der ikke har set, hvilken kontrakt jeg i sin tid skrev under på,” siger han.

Det drejer sig bl.a. om, at det uden anden uddannelse end et uafsluttet filosofi-studie i dag er svært for ham at finde et arbejde, som giver luft i budgettet til at betale af på gælden.

Den anden historie handler om en mand, der skylder 100.000 kroner i børnebidrag, som han aldrig har betalt.

I en telefonsamtale med den 40-årige mand, der er læge, lyder det fra TV2-journalisten, der interviewer ham:

Det her handler om, at du har bragt dig selv i en situation, hvor du…

Hvortil den 40-årige mand - i det, der muligvis vil gå over i historien som verdens mest uelegante argument - svarer:

»Ja, fordi jeg har kneppet den forkerte pige én nat.«

Gæld er gæld - også for dig, hr. forkert-pige-knepper. Gæld er nederen, pisseirriterende og føles som en kugle om benet. Men hvis du har den, og konsekvensen ved at optage den har været kendt på forhånd, skal du naturligvis betale den tilbage.

Ellers kan du glemme alt om at være med til sten, saks og papir igen.