Børn. Gamle. Muslimer med tørklæde, blonde danskere i shorts og jøder med kalot.

Folk med vidt forskellige kulturelle og religiøse baggrunde var mødt op for at deltage i fredsringen om Islamisk Trossamfunds moské og lokaler på Dortheavej i Københavns Nordvest-kvarter lørdag eftermiddag mellem kl. 15 og 16. Her stod de hånd i hånd og dannede en 550 meter lang rundkreds hele vejen rundt om lokalerne.

»Jeg er utrolig glad for det store fremmøde. Det er dejligt, at der er så mange forskellige mennesker til stede. Det betyder, at der er mange, som gerne vil have et trygt samfund. Man skal kunne vide, at man kan leve i fred, og at vi søger dialogens vej,« siger Niddal El-Jabri til bt.dk, mens der blev uddelt koldt vand og kage til de mange fremmødte.

Dortheavej

Han er en af initiativtagerne til begivenheden, som blev sat i stand efter at Islamisk Trossamfund sidste søndag blev udsat for ildspåsættelse, mens 40 personer - herunder børn - befandt sig i bygningen. Mere end 1.400 meldte deres ankomst på Facebook, men det reelle deltagertal var endnu højere, idet mange stoppede op på deres vej forbi stedet og valgte at støtte op om initiativet.

Læs også:

I Islamisk Trossamfund glæder de sig over, at så mange valgte at bruge en solrig eftermiddag på at bakke op om fredsringens budskab, nemlig at sige nej til vold og had og styrke sammenhængskræften i det danske samfund.

Talsmand for Islamisk Trossamfund Imran Shah glæder sig over, at omkring 1.400 personer deltog i fredsringen omkring moskéen på Dortheavej.
Talsmand for Islamisk Trossamfund Imran Shah glæder sig over, at omkring 1.400 personer deltog i fredsringen omkring moskéen på Dortheavej. Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

»Det er et stærkt signal, at så mange på en lørdag med solskin efter en lang arbejdsuge kommer herover og bruger deres tid på at fortælle omverdenen, at vold mod civile institutioner ikke accepteres,« siger Imran Shah, talsmand for Islamisk Trossamfund.

»Vi er glade, taknemmelige og rørte over at så mange mennesker fra alle mulige religiøse baggrunde er kommet her i dag,« fortsætter han.

Læs også:

Blandt de mange deltagere var Solveig Hejl, Benni Waleng og Ouarda Idrissi, som stod hånd i hånd, mens der blev dannet fredsring rundt om moskéen.

»Vi er her, fordi der bør være plads til alle i vores samfund. Vi skal bakke op om, at vi alle sammen er selvstændige mennesker, som selv skal kunne vælge, hvordan vi vil leve, så længe det ikke går ud over andre,« siger 67-årige Solveig Hejl.

Fredsringen er en reaktion på at Islamisk Trossamfund på Dortheavej blev ramt af et brandattentat søndag den 16. august. Fra venstre ses Solveig Hejl og Ouarda Idrissi (halvt skjult). (Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2015)
Fredsringen er en reaktion på at Islamisk Trossamfund på Dortheavej blev ramt af et brandattentat søndag den 16. august. Fra venstre ses Solveig Hejl og Ouarda Idrissi (halvt skjult). (Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2015) Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

Både hun og Benny Waleng bor i Københavns Nordvest-kvarter - eller 'Nordbest', som 64-årige Benni Waleng kalder det for at understrege, at der efter hans mening skal være plads til alle.

»De kan rumme os, så vi ville da være smålige, hvis vi ikke også kunne rumme dem,« siger han.

Det glæder 34-årige Ouarda Idrissi, at så mange ikke-muslimer mødte op for at deltage i fredsringen.

»Det er rigtig flot, at så mange er mødt op. Jeg er her for at støtte op om mangfoldigheden. Der skal være plads til os alle sammen, uanset kultur og religion. Vi skal holde sammen,« siger hun og understreger, at hun har mødt en masse nye mennesker i løbet af dagen.

I det hele taget var stemningen afslappet under fredsringen på Dortheavej. Snakken gik lystigt på tværs at både religiøse og kulturelle skel. Også formanden for Mosaisk Trossamfund Dan Rosenberg Asmussen og Mordechai Uzan, hvis søn Dan Uzan blev dræbt af Omar Abdel Hamid El-Hussein under dennes terrorangreb mod Københavns Synagoge i Krystalgade den 15. februar, mødte op.

Det samme gjorde et stort antal børn og unge. En af dem er 16-årige Fatima Hagar Mohamed.

»Jeg er taget herud i dag, fordi det var en uacceptabel handling at sætte ild til Islamisk Trossamfunds lokaler. Vi er nødt til at stå sammen for at vise, at det her ikke må ske igen,« siger hun.

Fatima Hagar Mohamed mener, alle bør stå sammen mod hadkriminalitet.
Fatima Hagar Mohamed mener, alle bør stå sammen mod hadkriminalitet. Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

Samme budskab lyder fra Islamisk Trossamfund.

»Det store fremmøde i dag er et stærkt signal om, at vi står sammen mod hadforbrydelser og den hadske retorik – uanset hvem de måtte gå ud over,« siger talsmand Imran Shah.

Der var både politi og vagter til stede under demonstrationen, men alt forløb i fred og fordragelighed.

Blandt de omkring 1.400 deltagere i fredsringen var der mange børn.
Blandt de omkring 1.400 deltagere i fredsringen var der mange børn. Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere