Der falder både sne og is på de danske landeveje lillejuleaften. Derfor har Falck kørt redningskøretøjerne i stilling.
Der falder både sne og is på de danske landeveje lillejuleaften. Derfor har Falck kørt redningskøretøjerne i stilling. Foto: Henning Bagger

DSB, trafikken, broerne: Sådan kommer du nemmest frem

En snestorm giver altid problemer i trafikken.

Og når den ovenikøbet har udsigt til at ramme på den travle rejsedag lillejuleaften, har man med sikkerhed en sprængfarlig trafik-cocktail.

Lige godt 160.000 biler ventes at krydse Storebælt i juledagene, og allertravlest ser det ud d. 23. december om eftermiddagen. Her oplyser storebaelt.dk, at “trafikken vil være tæt i begge retninger”.

Det ved Falck, som derfor forbereder sig på trafikalt snekaos.

- Vi ruster os til i morgen (lillejuleaften, red.) og har det mandskab parat, der skal til, for at klare sådan en vintersnestorm. Med den rejseaktivitet der plejer at være dagen før jul, kommer der pres på derude, lyder det fra Louis Honore, kommunikationschef i Falck, til bt.dk

Samtidigt bruger Falck dagen i dag på at dobbelttjekke, at man er klar til kamp, når snestormen rammer.

- Med det snefald, der er udsigt til, er det klart, at vi ser vores udstyr igennem en ekstra gang. Og så har vi ekstra hjælp klar på vores vagtcentral til at modtage opkald fra nødstedte bilister, siger Falcks kommunikationschef.

Salter før sne
Hos Vejdirektoratet er man også mere end opmærksom på, at lillejuleaften er en sikker garant for travlhed på de danske veje.

- Vores vintervagt er i tæt kontakt til DMI. De er 100 procent opmærksomme på, at sneen kommer, så de gør alt, hvad der står i deres magt for at klare det, siger Brit Osted Nielsen fra Vejdirektoratets Trafikinformationscenter til bt.dk.

Hun oplyser, at man har kaldt ekstra folk ind lillejuleaften og har vagter på standby. 

- Fire-fem timer før man forventer sneen falder, går de ud og præventivt salter. Og lige så snart, sneen falder, går de i gang med at rydde.

Vejdirektoratet giver følgende råd til danskerne, der har til hensigt at bevæge sig ud i bilen lillejuleaften.

- Kør i god tid, lad være med at stresse afsted. Medbring en skovl, varme tæpper, fornuftigt tøj og noget til at underholde børnene, skulle uheldet være ude, og man sidder fast, siger Brit Osted Nielsen.

DSB frygter minusgrader
Men du behøver ikke være bilejer for at mærke Vejrgudernes rasen. Sne og is kan nemlig også risikere at påvirke den kollektive trafik lillejuleaften - en meget uhensigtsmæssig dag for DSB.

- Det er i dagene lige op til juleaften, at vi for alvor oplever juletravlheden. Og lillejuleaften er jo som altid en af de helt store rejsedage. Derfor sidder vores vinterberedskab meget nøje sidder og følger vejret rundt omkring i landet og holder øje med snestorm, fortæller trafikinformationschef Tony Bispeskov.

Som situationen ser ud nu, vil DSB godt kunne tackle både sneen og den kraftige vind uden at få forsinkelser og aflysninger på togene. Problemet er temperaturen.

- Hvis det viser sig at blive minusgrader, giver det noget anden alvorlig situation. Så har vi personalet klar til at gå ud og feje vores sporskifter fri for sne og is, siger Tony Bispeskov.

Farlige perroner
Efter snestormen falder der isslag, lyder det fra meteorologerne. Og det kan ikke bare omdanne fortov og veje - men også togperroner til lidt af en skøjtebane.

- Pas på, her kan der være rigtig glat, og derfor råder vi vores rejsende til at færdes der med forsigtighed. Isslag er noget farligt stads, advarer trafikinformationschefen.

DSB har kaldt flere hundrede ekstra personale ind i disse dage for at hjælpe med at få både kunder og gaver ombord, så togene kan køre til tiden.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.