I Sporløs-programmerne på DR forløses spændingen for seerne, når deltagerne søger efter familiemedlemmer i programmet. Men alt er aftalt på forhånd og de pårørende har sagt ja til at medvirke.

Spændingen gælder altså kun for tv-seerne og programmets deltager. Når filmholdet som oftest tager af sted fra Danmark har familiemedlemmerne i forvejen sagt ja til at medvirke og alle interviews er planlagt. Det indvier DR ikke de næsten 1 million seere i, og det strider mod tv-stationens egne etiske retningslinjer.

- Hvis din beskrivelse er rigtig, så synes jeg, det er et brud på kontrakten med seerne. Især det, at det hele på forhånd er aftalt med den pårørende, kommer bag på mig. Man får klart et helt andet billede end det, der rent faktisk er sket i virkeligheden, siger seernes redaktør i DR Jacob Mollerup til Fagbladet Journalisten.
 
DR har nedskrevet i deres etiske retningslinjer, at 'Det er vigtigt, at både tilrettelægger og redaktør altid gør sig grundige overvejelser om anvendelse af iscenesættelse, rekonstruktion og anvendelse af musik i faktaproduktioner. Resultatet skal give et fair og retvisende billede af virkeligheden.' 

Jacob Mollerup har flere gang efterlyst, at der bliver lagt flere fakta frem for seerne og skrev i 2008 blandt andet en kronik om emnet.

Køb B.T. i morgen og læs meget mere om metoderne i Sporløs.