Langt de fleste ænder, der bliver slagtet i Danmark, får en muslimsk bøn med sig i døden, selvom mange af ænderne ender på ikke-muslimske juleborde.

Hvis du er en af de mange danskere, der hvert år fejrer julen ved at spise and, er der en stor sandsynlighed for, at der i år er blevet bedt en muslimsk bøn for anden på dit julebord, inden den har fået skåret halsen over.

Firmaet Dansk And åbnede nemlig et nyt slagteri i Struer for et par måneder siden, og her skal der slagtes mellem 800.000 og 900.000 ænder om året, skriver Jyllands-Posten.

Det betyder, at 20-25 procent af det samlede salg af ænder i Danmark er halalslagtede, ifølge avisen.

Halalslagtninger i Danmark er dog ikke noget nyt fænomen. Kyllinger er i årevis blevet halalslagtet i Danmark. Men det skyldes, ifølge kyllingeproducenterne, at fjerkræene ofte skal eksporteres til Mellemøsten, hvor religionen kræver, at kødet er halalslagtet.

Sådan forholder det sig ikke med de danske ænder, som for langt størstedelens vedkommende ænder på et traditionelt dansk julebord hos en ikke-muslimsk familie.

Alligevel forsvarer direktør for Dansk And, Martin Daasbjerg, beslutningen om at bede en muslimsk bøn, inden ænderne får kappet hovedet af.

For der skal tages hensyn til de 250.000 muslimer, der bor i Danmark. De kunne nemlig være potentielle købere af Dansk Ands produkter, fortæller direktøren til Jyllands-Posten.

Den holdning deler Dansk Folkepartis integrationsordfører, Martin Henriksen, ikke.

»Nu skal selv den danske juleand åbenbart være halalslagtet. Jeg synes godt, at man i det mindste kunne have så meget respekt for de danske traditioner, at det kun var en del af produktionen, der var halalslagtet, så der var mulighed for at vælge en danskproduceret juleand, som der ikke var bedt en muslimsk bøn over,« siger han til Jyllands-Posten.

Selvom man teoretisk set ikke skulle kunne smage forskel på en and, der er slagtet på den ‘normale’ måde i forhold til en halalslagtet and, mener Martin Henriksen, at man ikke bare skal trække på skuldrene og ignorere det.

For det kan blive en glidebane, hvor man nedtoner danske juletraditioner for at tilgodese muslimske ønsker, mener politikeren.

Selve processen ved halalslagtning af ænder foregår ved, at ænderne bliver sendt en tur gennem strømførende vand, der bedøver dem. Ifølge dansk lovgivning skal dyrene bedøves, inden de bliver slået ihjel.

Mens de er bedøvede bliver de halshugget og forbløder. Det er muslimske ansatte, der udfører arbejdet, og de beder en bøn, når produktionen startes op efter hver pause.

Og så er der en imam, som af og til kigger med, når arbejdet udføres, fortæller Martin Daasbjerg.