Thomas Wegener Friis mener ikke, at det giver mening at kontakte PET for at få adgang til Rosenholz-arkivet i USA, da sagen i dag kun er af historisk interesse.
Thomas Wegener Friis mener ikke, at det giver mening at kontakte PET for at få adgang til Rosenholz-arkivet i USA, da sagen i dag kun er af historisk interesse. Foto: Sonny Munk Carlsen

Forskeren Thomas Wegener Friis vil ikke gå til PET med oplysninger om storspion

Historikeren Thomas Wegener Friis fra Syddansk Universitet vil ikke umiddelbart kontakte Politiets Efterretningstjeneste for hjælp til at finde flere beviser på den danske stor-spionen, som Thomas Wegener Friis mener at have fundet i tyske Stasi-arkiver.

Det selvom både Helle Thorning-Schmidt og chefen for Politiets Efterretningstjeneste, Jakob Scharf, direkte opfordrer Thomas Wegener Friis til at gøre det.

- Der er to spor i de her sager – et strafferetlig og et historisk. PET har for længst meldt ud, at det strafferetlige ikke længere vil blive forfulgt. Det gjorde de efter Lenz-sagen. Sagen er også forældet rent juridisk. Dermed er det kun det rent historiske arbejde tilbage, og det har PET ikke ligefrem vist den store interesse for hidtil. Det kan man se på alle de sager, de har slettet, siger Thomas Wegener Friis til BT.

Thomas Wegener Friis


Sagen om den danske stor-spion kom frem i BT i påsken. Her afslørede Thomas Wegener Friis, at han i forbindelse med sit arbejde har fundet kodenavnet på en dansk spion i Stasi-arkiver. En spion, der efter Wegener Friis´ ord har begået spionage på højt plan under Den Kolde Krig. Ydermere skulle personen være en kendt, nulevende person.

Han vil ikke afsløre navnet, da han mangler at få bekræftet nogle oplysninger. Oplysninger, som han kun kan få bekræftet i det amerikanske Rosenholz-arkiv. En tilladelse, som han ikke kan få, da det kun er stater, der kan få lov til at se dokumenter i arkivet.

Thomas Wegener Friis mener, at adgang til Rosenholz-arkivet vil være med til at belyse den danske indsats under Den Kolde Krig mere fuldendt.

- Den her sag kan bruges til at forstå vores historie bedre og bredere, og det er en historikers opgave at fremme alt, der trækker i den retning. Men det glæder mig da, at der er så stor interesse for opklaringen af de her sager, for perspektivet er meget større end en enkelt sag. Hvis vi får adgang til amerikanernes efterretninger på samme måde som tyskerne har fået, så vil der dukke mange flere sager op, og det vil give os en bedre forståelse for, hvad det egentlig er, der er foregået, siger Thomas Wegener Friis.
SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.