Venstres spidskandidat til regionsrådsvalget i Region Sjælland, Jacob Jensen, tilbyder spejdere penge for at uddele sit valgmateriale. Men det forarger spejderleder og forældre

Én krone pr. uddelt flyer. Sådan lyder tilbuddet fra Jacob Jensen til en række spejderledere i Region Sjælland, hvor Venstres finansordfører er sit partis spidskandidat i forbindelse med kommunal- og regionsrådsvalget 21. november.

Men tilbuddet er langt fra faldet i god jord alle steder. På Lolland har Leif Utermöhl, gruppeleder for Søllested Spejderne, takket klart nej. Han forstår ikke, hvorfor spejderne overhovedet har fået forespørgslen.

»Jeg bliver faktisk indigneret over, at en folketingspolitiker og spidskandidat kan finde på at sende sådan en forespørgsel rundt. Jeg kan godt forstå, at Jacob Jensen gerne vil have sit materiale bragt ud, men det her er over grænsen. Spejderne er en apolitisk bevægelse, som forældre skal være trygge ved at sende deres børn til,« siger Leif Utermöhl.

Kritisk uanset partifarve

Han er selv byrådskandidat for Socialdemokratiet i Lolland Kommune, men han afviser, at forargelsen skyldes partifarven.

»Jeg ville sige nej, uanset om det var en kandidat fra mit eget parti, Liberal Alliance eller Dansk Folkeparti, der henvendte sig. Selvom jeg er politisk aktiv, så indoktrinerer jeg ikke mine spejdere med mine holdninger eller holder mini-valgmøder med dem. Man skal holde tingene adskilt,« siger Leif Utermöhl.

Og spejderlederen får opbakning fra flere forældre, blandt andet Roland Frederiksen, hvis 10-årige søn er aktiv i Søllested Spejderne.

»Unge under 18 år skal ikke hverves til politisk arbejde igennem deres fritidsaktiviteter. Derfor er jeg enig med Leif, selv om det er den modsatte partifarve, jeg tilhører,« siger Ronald Frederiksen.

Hos paraplyorganisationen Det Danske Spejderkorps er der ingen vedtægter, der forhindrer spejderne i at deltage i politisk arbejde. Det er op til den enkelte gruppeleder at afgøre, om de kan stå inde for det, lyder det.

Politisk drilleri

 

Jacob Jensen forstår ikke kritikken af, at han har tilbudt spejdere penge for at få hjælp til uddelingen af sine valgflyers.

 

»Det er en opgave vi spørger, om de har lyst til at løse mod betaling. Jeg har tidligere haft spejdere til at hjælpe mig, ligesom idrætsforeninger har hjulpet mig. De er heller ikke politiske. Vi har også spejdergrupper andre steder i regionen, der aktuelt hjælper med at uddele mit kampagnemateriale. Det må være op til den enkelte spejderleder at afgøre, om det er noget de har lyst til eller ikke kan stå inde for,« siger Jacob Jensen.

Han betegner kritikken fra Leif Utermöhl som ’politisk drilleri’.

Men synes du det er ok, at man engagerer børn og unge i en valgkamp?

»Man ikke skal hverves til politisk arbejde, når man er barn og dyrker sin fritidsinteresse. Men det her er ikke politisk arbejde i mine øjne. Jeg har ingen skjulte motiver, jeg er ikke ude på at hverve nye Venstre-medlemmer,« siger Jacob Jensen.