Meteorologerne lover godt vejr i de kommende dage, men der kan være god grund til at holde sig fra strandene i København og omegn. For da et skybrud natten til søndag sendte store mængder regn ned over København og det nordlige Sjælland, fik det kloakker til at flyde over, så kloakvand løb ud i havet.

Derfor kan det for badegæsterne været forbundet med sundhedsfare at dyppe sig i havvandet.

- Det er fordi, kloakkerne i store dele af landet transporterer både regnvand og spildevand. Så det er - undskyld udtrykket - folks lort, de bader i. I gennemsnit skal der bare tyve dråber spildevand - altså to milliliter spildevand til, før vi bliver syge. Så selvom der kun er en procent spildevand i badevandet, så er risikoen for, at man bliver syg af det stadig til stede, siger Karsten Arnbjerg-Nielsen, professor ved DTU's Institut for Vand og Miljøteknologi.

Det har fået Københavns Kommune til på det kraftigste at fraråde borgerne at bade i havnen og på strandene omkring hovedstaden, da det kan være sundhedsskadeligt. Se Københavns kommunes kort over badevandets kvalitet HER.

- Det er på grund af skybruddet. Der er simpelthen colibakterier i vandet, siger Lars Amelang, chef i Team Bade i Københavns Kommune.

Risikoen ved badning vil løbende aftage i takt med at bakterierne dør.

- En virus som eksempelvis roskildesyge overlever længere i vandet, siger Karsten Arnbjerg-Nielsen.

Da København sidst blev ramt af voldsomme oversvømmelser i august 2010, blev mange deltagere i hovedstadens første Ironman, der blev afviklet dagen efter skybruddet, syge.

Mistanken faldt hurtigt på forurenet havvand, og senere undersøgelser viste, at bakterieforurening i vandet i Amager Strandpark, hvor den indledende svømning blev afviklet, var årsag til flere af sygdomstilfældene.

Det er ikke kun på strandene, man skal være påpasselig med at komme i nærkontakt med vandet. Inde i København kan vandpytterne også være inficerede med det bakteriefyldt kloakvand, og derfor bør børn såvel som voksne ikke lege i vandet.

Skal man rydde op efter en vandskade anbefaler Sundhedsstyrelsen, at man beskytter sig ved at bruge gummistøvler og langskaftede gummihandsker, ligesom man skal være opmærksom på at kloakvandet ikke kommer i kontakt med hud, øjne og mund.

- Ved afsluttet arbejde bør man tage et bad, tørre sig grundigt med et rent håndklæde og tage rent tøj på. Det tøj man har båret under oprydningsarbejdet lægges direkte i vaskemaskinen og vaskes ved så høj temperatur som muligt - helst over 80 grader, skriver Sundhedsstyrelsen i deres forholdsregler efter oversvømmelse med regnvand og kloakvand i boligområder.