Lyt til artiklen

19 asylansøgere blev torsdag formiddag taget på det samme fly i Københavns Lufthavn.

Det skete, da Københavns Politi, der står for politiindsatsen i lufthavnen, torsdag lavede et tjek af et Easyjet-fly fra Milano i Italien.

Politiinspektør Jan Bjørn fra Københavns Politi fortæller til BT, at politiet udtog 24 passagerer fra Easyjet-flyet til nærmere kontrol. Heraf søgte 19 med det samme asyl. En blev afvist og sendt tilbage til Italien, mens tre fik lov at komme ind i Danmark.

Ifølge Jan Bjørn har syv af asylansøgerne forklaret, at de kommer fra Somalia, mens resten skulle være fra Syrien. Men politiinspektøren understreger, at deres identitet nu skal undersøges nærmere.

De 19 asylansøgere på flyet fra Milano svarer til, at mere end 12 procent af passagerne på Easyjet-flyet (har plads til 156 passagerer) var asylansøgere.

De mange asylansøgere kommer efter, at BT i de seneste uger har afsløret, at Københavns Politi gennem længere tid bevidst har undladt at kontrollere visse flyankomster i Københavns Lufthavn fra andre europæiske lande, der er med i det såkaldte Schengen-samarbejde. Det sker, selvom det hver dag - i følge flere betjente - strømmer ind med illegale indvandrere fra Schengen-lande som f.eks. Italien.
 
BT har selv været med på en Easyjet-flyvning fra Milano til København. Her kom fem somaliere om bord på flyet med somaliske pas, selvom det ikke accepteres som gyldigt rejsepapir i Danmark. Ved ankomsten til Danmark var der ingen kontrol af flyet, hvilket gjorde, at somalierne frit kunne rejse ind i Danmark. Betjente har desuden fortalt til BT, at problemer med illegale indvandrere er specielt stort på Easyjet-fly fra Milano. Men også Rom og Barcelona topper listen over steder, hvorfra der kommer mange illegale indvandrere til København.

Danmark var det land i Europa med den største procentvise stigning i antallet af asylansøgere i 2012. 62 procent flere - eller næsten 6.200 personer i alt - søgte asyl i Danmark sidste år. 

Politiinspektør Jan Bjørn fra Københavns Politi afviser, at kontrollen torsdag er sket efter BT´s artikler om, at illegale indvandrere reelt har frit spil i Københavns Lufthavn, hvis de kommer fra et Schengen-land.

- Det var en almindelig kontrol som alle andre, og dem har vi lavet 75 af i år, siger Jan Bjørn.

FAKTA: Schengen-samarbejdet

Schengen-samarbejdet bygger på Schengen-traktaten, som har til formål at nedlægge internt grænsekontrol i Europa. Det betyder konkret, at der ikke må laves paskontrol af bestemte flyankomster eller grænseposter landene i mellem i Schengen.

Der må kun laves såkaldte kriminalitetstjek, hvor man kontrollerer personer for falske papirer osv.

Danmark tiltrådte Schengen-samarbejdet i marts 2001.

Alle EU-lande på nær Storbritannien, Cypern, Bulgarien og Rumænien er med i Schengen-samarbejdet.