Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

En ny hjernebehandling skal hjælpe krigsveteraner med posttraumatisk stresssyndrom.

Det er langt sværere at behandle danske krigsveteraner, end forskerne havde ventet.

Ifølge Berlingske har videncentret på Veterancentret i Ringsted registreret meget forskellige reaktionsmønstre blandt soldater med posttraumatisk stresssyndrom, PTSD. Forskerne kan heller ikke finde klare sammenhænge mellem PTSD-symptomerne og soldaternes funktion i krigen eller antallet af kamphandlinger.

Den hidtidige behandling med medicin og samtaleterapi har vist sig utilstrækkelig for de hårdest ramte, og derfor indfører Veterancentret det kommende halve år en ny behandlingsform baseret på såkaldt biologisk neurofeedback. Forskerne vil kortlægge hjernebølger – det vil sige hjernens aktivitet – på de PTSD-ramte soldater.

»Vi indfører pilotprojektet som en reaktion på, at vi må gøre noget nyt for at kunne behandle de psykisk ramte soldater,« siger Mette Bertelsen, chef for videncentret på Veterancentret, til Berlingske.

»Soldaternes reaktioner er langt mere forskelligartede og komplekse, end vi havde regnet med, og deres symptomer slår ud på meget forskellige tidspunkter. Vi er nødt til at kigge på andre behandlingsformer, hvis behandlingen skal virke, og biologisk neurofeedback har givet gode resultater i England og Holland,« siger hun.

Initiativet kommer, netop som de sidste danske infanterister er på vej ud af Afghanistan. 9.500 danske soldater har tjent i Afghanistan siden 2002. Veterancentret opstarter behandling af cirka 800 psykiske ramte krigsveteraner og pårørende om året. Kun en mindre del af dem skal deltage i pilotprojektet.

Biologisk neurofeedback gennemføres ved, at soldaten får elektroder på hovedet og løser opgaver på en computer, mens forskerne måler hjernebølgerne. Herved kan man identificere, hvornår hjernen er ude af alarmberedskab.

»Det gælder om at få krigsveteranen ind i en fase, der minder om søvnfasen,« forklarer Jimmi Andreasen, psykolog og chefkonsulent ved militærpsykologisk afdeling på Veterancentret, over for Berlingske.

»Alle mennesker har evnen til det, men det er ekstra svært for en PTSD-ramt. Med biologisk feedback kan vi lære soldaten, hvilken adfærd og hvilke tanker der kan bringe soldaten ud af et overdrevent alarmberedskab.«

Andre læser også