Bevæbnet med en metaldetektor fandt amatørarkæolog Søren Bagge i august en sølvskat fra vikingetiden på en mark ved Lille Karleby nær Roskilde.

Sølvskatten, der er blevet erklæret danefæ, består af 392 dele. Blandt dem er to sølvbægre, en armring af sølv, en 25 cm lang dragtnål og 300 perler af bjergkrystal, sølv, rav og glas. Dertil kommer 53 smykker og amuletter af sølv og bronze.

Normalt kun enkelte amuletter

»Det er især ret spektakulært og ret fantastisk, at vi har fundet 53 amuletter. Normalt kommer detektorfolk og amatørarkæologer ind med enkelte amuletter, men her har vi det samlet i ét fund,« siger Tom Christensen, museumsinspektør ved Roskilde Museum til Jyllands-Posten.dk.

Søren Bagge fik et svagt signal på detektoren, da han i august gik på marken. Da han undersøgte signalet nærmere, dukkede et lille sølvbæger frem af jorden. Han tog kontakt til Roskilde Museum, som sendte medarbejdere ud for at besigtige stedet. De foretog straks en mindre udgravning, og det stod hurtigt klart, at sølvbægeret blot var en del af en større skat.

En blok jord blev taget med til udgravning på museet, men først blev jordblokken sendt til CT-skanning på Roskilde Sygehus. Skanningen gav overblik over sølvskattens store omfang, og hvor de enkelte genstande befandt sig. Derefter begyndte udgravningen.

Nærmere studier af sølvskatten skal slå fast, hvornår den endte på marken ved Lille Karleby.

I december udstilles skatten på Roskilde Museum indtil den 23. december, hvorefter den indleveres til nærmere undersøgelser og konservering på Nationalmuseet.