Rasmus Tantholdt mener, at den tidligere forsvarsminister ville vise handlekraft efter at være blevet beskudt og derfor ledte TV2-reporteren på sporet af Jæger-historien.

Det var tidligere forsvarsminister Søren Gade, der ledte TV2-journalist Rasmus Tantholdt på sporet af, at Jægerkorpset skulle indsættes i Irak. Det fortæller han sin tidligere ven og TV2-kollega Nils Giversen i den telefonsamtale, som nu er blevet lækket til Ekstra Bladet.

- Han (Søren Gade, red.) var muligvis også lidt småstiv. Vi havde siddet i flyveren og fået lidt og sådan noget, kan man høre Rasmus Tantholdt sige på lyd-filen, der ligger på eb.dk.

Tantholdt ønsker ikke at uddybe over for B.T., hvilken flyvetur, han refererer til. Alt tyder dog på, at der er tale om turen hjem fra Irak i april 2007, hvor han havde været en del af daværende forsvarsminister Søren Gades delegation, som havde besøgt den danske lejr.

TROR DU, AT DET VAR EN BERUSET SØREN GADE, DER TALTE OVER SIG TIL RASMUS TANTHOLDT? DELTAG I DEBATTEN UNDER ARTIKLEN

Pilen har længe peget på, at Søren Gades daværende spindoktor skulle være kilden bag jæger-lækagen, men B.T. kan nu afsløre, at Jacob Winther slet ikke var med på den tre dage lange tur.

Det viser programmet for ’Forsvarsministerens besøg i Irak 23.-26. april 2007’, som B.T. har fået indsigt i.

I programmet fremgår det, at der udover pressefolk var otte personer med. Foruden forsvarsminister Søren Gade selv var der fire personer med fra Forsvarsministeriet, én person fra Udenrigsministeriet, én fra selve Forsvaret og én fra Forsvarets Efterretningstjeneste.

Derudover var der tre pressefolk, deriblandt Rasmus Tantholdt.

Lejren blev beskudt

Under besøget i Irak var lejren blevet beskudt, og Tantholdt havde interviewet Søren Gade, mens de begge søgte ly under et bord. Og det kan måske være grunden til, at Søren Gade talte med Tantholdt om, at Jægerkorpset skulle sættes ind for at skabe mere ro i området.

- Det var fuldstændig åndssvagt af ham. Han havde lige ligget og rodet rundt nede på gulvet, Gade der. Det skadede ikke Søren Gade, men han vil selvfølgelig gerne vise handlekraft. Det er så det, som de forsøgte på der, siger Tantholdt på lydfilen. Og det er med ordet ’de’, at Winther kommer ind i billedet. Spindoktoren ringer nemlig - ifølge Tantholdt - efterfølgende til TV2-journalisten, der nu sidder i en taxa fremfor et fly. I den samtale får Tantholdt endeligt bekræftet, at Jægerkorpset skal til Irak.

- Ved at sige det til mig, bringer han mig i en pisse-lorte-situation, siger Tantholdt, der egentlig ikke var særligt interesseret i at bringe nyheden.

Snakken går i korridoren

Men efter at Udenrigspolitisk Nævn er blevet briefet om den hemmelige mission, går korridor-snakken på Christiansborg, og Jyllands-Posten har også fået støvet nyheden op.

Forsvaret beder avisen om ikke at bringe historien af hensyn til soldaternes sikkerhed, men det nægter chefredaktøren, og da TV2 hører, at Jyllands-Posten vil bringe nyheden, gør de det samme.

Derved hører både venner og fjender, at Jægerkorpset er på vej, og overraskelsesmomentet forsvinder fuldstændig. Sagen går efterhånden i glemmebogen, men blusser op igen, fordi Tantholdt ikke kan holde tæt med sin viden.

Lige som han beskylder Gade for at være småstiv, da forsvarsministeren taler over sig, så er Tantholdt selv beruset, da han røber sin hemmelighed over for Politiken-journalist Matias Seidelin og Nils Giversen, der senere får historien på bånd.

- Jeg kan ikke se, hvad fanden jeg skulle gøre anderledes, andet end selvfølgelig at lade være med at drikke mig fuld og fortælle sådan nogle ting, siger Tantholdt på lydfilen.

Søren Gade fastslog i går, at han intet kender til lækket om jægersoldaters udsendelse til Irak.

- Det er gammelt støv og skidt, der bliver hvirvlet op igen. Jeg er blevet afhørt af politiet i flere timer, mens jeg var ansat i Udenrigsministeriet. Hvis man tror, at jeg nu vil ændre forklaring, så tager man fejl. Jeg har fortalt alt, hvad jeg kender til sagen, siger Søren Gade til Dagbladet Holstebro.

Tror du, at det var en beruset Søren Gade, der talte over sig til Rasmus Tantholdt?

Deltag i debatten under artiklen. De bedste indlæg bliver bragt i B.T. torsdag