Søren Faulis udtalelser om ældre mennesker, der skal bidrage til samfundet, vakte røre på bt.dk.
Søren Faulis udtalelser om ældre mennesker, der skal bidrage til samfundet, vakte røre på bt.dk. Foto: Claus Bech Andersen

I modvind efter hård kritik af handicappet pensionist i radio-program

Søren Faulis udtalelser om, at gamle mennesker ikke bidrager nok til samfundet, fik BTs læsere til at gå til tasterne

Pensionssystemet skal nedlægges og de gamle skal bidrage til samfundet, også selvom de er gået på pension. Det var budskabet i filminstruktøren Søren Faulis radioprogram 'Løsgængeren' på Radio 24syv.

Det har medført lidt af en læserstorm hos BT, hvor flere hundrede læsere har givet deres besyv i debatten med, og fået en politiker til at gå ind i kampen for de ældre. Flere læsere mente, at Søren Fauli var helt galt på den og at Radio 24syv skulle have deres støtte fjernet, så længe han er ansat på radiostationen.

søren fauli22


Sagen startede mandag, hvor en pensioneret herre ved navn Erik ringede ind til Faulis program, der er kendt for at værten gerne må provokere lytterne og medværterne. Erik ville give et eksempel på, at plejehjem ikke var et 'opbevaringssted', som Søren Fauli i sit program havde givet udtryk for, at plejehjem var.

Erik har, efter eget udsagn, arbejdet hele sit liv, er handicappet og altså nu pensioneret. Efter at have fortalt om, hvordan de på hans plejehjem dyrker gymnastik og maler, men ifølge Søren Fauli burde han lave frivilligt arbejde, i stedet for at sige, at han er på plejehjem og ikke kan bidrage til samfundet.

Det fik til sidst pensionisten Erik til at smide røret på, og læserne til at gløde. Socialordfører for Socialdemokraterne i Borgerrepræsentationen, Lars Aslan Rasmussen, mener blandt andet, at Søren Fauli giver pensionisterne en langefinger.

- Han er i den grad gået over stregen og bør omgående komme med en undskyldning til samtlige handicappede i Danmark som han lægger for had og stigmatiserer, siger Lars Aslan Rasmussen i en mail til BT.

søren fauli22

BT har efterfølgende talt med Søren Fauli, der står ved sin holdning. 

- Jeg synes det er et vildspor i et samfund, at man skal dele livet op på den måde, at man siger, at der er noget der er arbejdsliv, og noget der er efter-arbejdsliv. Jeg hylder tanken om, at alle mennesker er nødvendige for et samfund. Jeg vil gerne have at man er nødvendig, indtil den dag man dør, forklarer Søren Fauli, efter at have hørt om de hundredvis af mennesker, der er blevet oprørte over hans udtalelser. 
At man skal bidrage er dog ikke det samme som at man skal ud på gaderne og knokle, hvis man er syg og gammel.

- En kvinde, der sidder og har gigt i hænderne og som ikke engang kan åbne et låg, hende vil jeg jo ikke sætte til at skure gulv, fordi det vil jo være virkelig, virkelig dumt. Men jeg tror at hendes livskvalitet er 100 gange højere, hvis der er nogen der orventer noget af hende. Det er ikke det samme, som at hun ikke skal have hjælp, men det er det samme, som at der er en værdighed i, at der er brug for en i et samfund. Det gælder hele vejen rundt, det gælder både for vuggestuebarnet og for pensionisten.

Den gængse tanke om, at man arbejde indtil man ikke kan mere og derefter nyder sit otium og sin pension er ifølge filminstruktøren 'forstokket og gammeldags' og Danmark har ikke råd til det. Derfor er vi alle nødt til at bidrage til samfundet, også selvom det ikke er på arbejdsmarkedet. 

- Det kan være han (Erik, red.) skal have tjansen med at beskære træerne ude foran hækken ved plejehjemmet, hvad ved jeg, lyder det fra Søren Fauli, der ikke mener, at han gik over stregen med sine udtalelser, men at han bidrog med en klarhed til emnet og den debat, som han mener vi alle skal tage med hinanden. 

Bt.dk har forsøgt at få fat på plejehjemsbeboeren Erik, men desværre uden held.

HVAD MENER DU? HAR SØREN FAULI EN POINTE ELLER SKYDER HAN FORBI? DELTAG I AFSTEMNINGEN NEDENFOR OG I DEBATTEN PÅ BT.DK HER ELLER PÅ FACEBOOK HER


SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.