Pas på, hvis du skal ud at køre fredag eller lørdag. Der er nemlig risiko for snefygning og isslag flere steder.
Pas på, hvis du skal ud at køre fredag eller lørdag. Der er nemlig risiko for snefygning og isslag flere steder. Foto: Claus Fisker

Tænk jer om før I kører ud, advarer meterolog

Blæst, sne og sågar isslag. Vi går en dramatisk weekend i møde.

Der er lagt op til et vejrmæssigt kinder-æg, når varmere luft presser på koldfronterne over Danmark.

Vi får nemlig hele tre vinter-vejrs-fænomener på én gang i løbet af weekenden, lover meteorolog ved TV2 Vejrcenter, Anders Brandt.

- Der er tre ting, der kommer til at spille en hovedrolle. Det bliver blæsende. Det begynder at sne, og så kommer der isslag, forudser han.

Snestorm i Aalborg


Selv om han understreger, at det rent teknisk ikke bliver en 'rigtig' snestorm, tør han dog godt kalde det 'snestormslignende tilstande.'

Det hele går for alvor løs, mens store dele af Danmark er til julefrokost fredag aften. Det blæser op fra sydøst. Vinden tager til og kan nå hård vind til kuling og giver stedvis kraftig snefygning.

- Vi taler om høj snefygning, og det er noget, der sagtens kan lukke en vej her og der. Det vil skabe problemer. Du kan også opleve at køre på en bar motorvej og så pludselig komme ind i et område, hvor der er frit ude fra markerne, og så kan du kører ind i 30 centimeter sne på motorvejen, så der skal man altså passe på, siger Anders Brandt.

Snevejr


Og som om det ikke var nok, så får vi endnu mere sne samtidig med, at den sne, der allerede er faldet, fyger om ørerne på os.

- Selv om kriterierne for snestorm sikkert ikke opfyldes, så vil der flere steder i nattetimerne kunne være det, der bedst kan betegnes som snestormslignende tilstande, siger Anders Brandt.

Ud på fredag nat vil sneen en overgang kunne gå over i isslag, inden den igen kan gå over i regn eller måske slud eller tøsne.

- Så hvis man skal noget fra fredag til lørdag morgen, så skal man tænke sig rigtig godt om, hvis man skal ud at køre, siger han.

Og det er sådan set lige meget, hvor i landet du bor. Værst ser det dog ud til at blive i Nordjylland og de østlige egne.

Omslaget i vejret betyder også, at det meste af sneen forsvinder. Derfor ser chancerne for hvid jul også temmelig dystre ud lige nu.

- Den seneste prognose viser regnvejr juleaften og temperature mellem fem og syv graders varme. Men der kan ske meget inden da, siger Anders Brandt.
SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.