Fra årsskiftet må butikker ikke tage gebyr for brug af betalingskort. Men regningen kan alligevel ende hos kunderne i form af prisstigninger, frygter Forbrugerrådet Tænk

Hvis du i dag tager en tur i Bilka og betaler for et fladskærms-tv til 5.000 kroner med Visa- eller Mastercard, så ryger der et gebyr oven i prisen på 0,75 procent. Dvs. 37,5 kroner.

For den enkelte kunde fylder de små gebyrer måske ikke det store i husholdningsbudgettet, men samlet set betaler forbrugerne mange millioner kroner hvert år for betalingstransaktioner med kreditkort.

Det sætter EU nu en stopper for. Fra årsskiftet bliver det forbudt for både fysiske butikker og netbutikker at opkræve gebyrer for brug af betalingskort hos private kunder.

Alligevel jubler Forbrugerrådet Tænk ikke over nyheden. Vicedirektør Vagn Jelsøe frygter, at forbrugerne i sidste ende vil stå med en regning, der er højere end de gebyrer, de slipper for.

»Hvis mange flere kunder begynder at betale med internationale kreditkort, så bliver det en dyr fornøjelse. For det kan godt være, at vi ikke skal betale gebyrer ‘up front’ i betalings-situationen, men vi kommer til at betale det alligevel gennem højere varepriser. Og der kan være tale om flere hundrede millioner kroner i ekstraregning til forbrugerne om året,« siger Vagn Jelsøe, vicedirektør i Forbrugerrådet Tænk, til BT.

Som reglerne er i dag, må de fysiske butikker ikke opkræve kortgebyrer hos kunder, der betaler med debetkort, som f.eks. dankortet og Visa Electron. Til gengæld må de gerne lade kunderne betale et gebyrer, der svarer til de udgifter, som butikken har til håndtering af kreditkortudbetalinger.

Dyrere for butikker - og dermed kunder

Landets butikker har væsentlig højere omkostninger ved betaling med internationale kreditkort, men den forskel vil ikke være synlig for kunden, når de nye regler træder i kraft. Når der ikke er gebyrer, er det som udgangspunkt ligegyldigt, om man hiver et Visakort eller et dankort op af lommen.

Dermed frygter Forbrugerrådet Tænk en situation, hvor et stigende antal danskere vil betale med kreditkort - med det resultat, at butikkerne får højere omkostninger, som bliver sendt videre til kunderne.

»For de fleste lande i Europa er de nye regler en sejr. Men i Danmark har vi den situation, at vi har et dankort, som er utroligt billigt, og hvor myndighederne fastsætter de priser, som butikkerne skal betale til bankerne, så de kun lige præcis dækker omkostningerne ved kortet. I modsætning til de internationalt kreditkort, som er mange gange dyrere for butikkerne,« siger Vagn Jelsøe.

Henrik Theil, der er kommunikationschef hos Foreningen for Dansk Internethandel, er enig i, at de ekstra omkostninger i sidste ende vil betyde vil højere priser for kunderne.

»Tidligere valgte kunden, om man ville betale med et billigt kort, f.eks. dankort, eller om det passede kunden bedre at bruge et dyrt kreditkort, hvor man så betalte et gebyr, der svarede til forretningens direkte omkostning. Nu kan kunden være ligeglad, for butikken hænger altid på gebyret. Bestemmelsen øger kun butikkernes omkostninger,« siger Henrik Theil.