Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner bliver beskyldt for at bruge forkerte tal.

Antallet af transkønnede er sat alt for højt og er uden tilstrækkeligt belæg, lyder det nu fra flere sider. Det skriver Kristeligt Dagblad.

I debatten om, hvorvidt pas og cpr-numre skal ændres for at tilgodese transkønnede, har Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner (LGBT) ellers fastslået, at én procent af den danske befolkning er transkønnet.

Samtidig er foreningen flere steder citeret for, at der skulle være mellem 50.000 og 100.000 transkønnede, hvilket svarer til en-to procent af danskerne. Det er også det tal, som ligestillingsordføreren hos Radikale Venstre har henvist til i sit udspil om at kønsneutralisere alle pas og cpr-numre.

LGBT tager udgangspunkt i en dansk undersøgelse fra 2009 om homoseksuelle, biseksuelle og transkønnedes vilkår, som foreningen selv bestilte fra analysecenteret CASA. 15.356 personer deltog via en spørgeskemaundersøgelse. Heraf var 94 tilsyneladende transkønnede, hvilket giver en andel på 0,6 procent. Men LGBT mener, at flere er blevet frasorteret af undersøgelsen på grund af uklare definitioner af transkønnethed, og at tallet dermed er nærmere en procent.

Men det tal er alt for højt, mener Ellids Kristensen, der er overlæge, klinisk lektor og leder af Sexologisk Klinik.

- Jeg synes, at det lyder voldsomt højt, men det kommer helt an på, hvor løs definitionen bliver, for hvis du bare nogle få gange i dit liv har fundet det opstemmende at iklæde dig det andet køns tøj, kan du måske godt komme op på 100.000. Men kigger du på dem, som i den undersøgelse, de selv henviser til, gerne vil have navn eller cpr-nummer ændret, kommer du i hvert fald ned under en promille af befolkningen, siger Ellids Kristensen.

Vibe Grevsen, LGBT’s talsmand for transkønnede, afviser, at organisationen puster tallet op.

- Repræsentativitet vil være et problem i næsten alle undersøgelser. En procent er naturligvis skønsmæssigt, men det er et konservativt skøn, for der er indikationer på, at der kan være væsentligt flere, og det havde vi måske set, hvis den danske undersøgelse var bedre designet. Men det er det bedste danske materiale, vi har. Vi læner os også op ad udenlandske undersøgelser på området, siger Vibe Grevsen, der ikke mener, det drejer sig om definition, men snarere om, hvor mange transkønnede der er åbne omkring deres seksualitet.

BNB