Det var ikke kun på børnehjemmet Godhavn, anbragte drenge levede under brutale forhold. I dag fortæller den 54-årige skuespiller Kim Jansson om sin barndom på drengehjemmet Det Kongelige Opfostringshus i Hellebæk.

Hans opvækst minder til forveksling om den, drengene fra børnehjemmet Godhavn aldrig har modtaget en undskyldning for. Trods dokumenteret svigt.

Jansson var anbragt på et børnehjem i Nordsjælland for 40 år siden, fordi hans mor ikke magtede ham. Og da hun blev for syg til hans besøg hver tredje weekend, begyndte en tid, der stadig mærker ham i dag.

Det skriver avisen Information.

Når de andre børn var væk på weekend, skulle Kim Jansson i stedet overnatte hos en lærer. I begyndelsen på et separat værelse, men siden i lærerens seng.

Og her skete de seksuelle overgreb.
 
- Det foldede sig så ud til penetration. Heldigvis ikke så mange gange, fordi det gjorde så ondt, at jeg tudede hver gang. Han ville også kysse meget. Han lugtede af alkohol, cigaretter og mad og havde et stort skæg, og det var meget ubehageligt, siger Jansson til Information.

Han har brugt flere år af sit voksenliv på at bearbejde oplevelserne, der blandt andet tæller uhyggelige episoder, hvor drenge blev tæsket uden grund. Sværest har det dog været at slippe minderne om de seksuelle overgreb.

- Det tog mange, mange år, før jeg kunne tilgive læreren. Tværtimod havde jeg voldsfantasier om ham, hvor jeg drømte om at gå hen til hans hus og ringe på. Når han så åbnede døren, slog jeg hans fortænder ud, og derefter vendte jeg ham rundt og slog ham i femte lændehvirvel, så han blev lam i underkroppen. Så kunne det svin sidde i kørestol og klapre med sine løse fortænder… Det har jeg fantaseret om virkelig mange gange, siger Kim Jansson til Information.

Socialminister Benedikte Kiær (K) nægter at undskylde overgrebene, som var hverdag på en række danske børnehjem frem til 1976. Ifølge hende er der sat punktum i sagen om de misbrugte børnehjemsbørn, men Kim Jansson er uenig.

- Det er som en myretue, vi er ved at lirke op. Der har sandsynligvis foregået overgreb på mange drengehjem i den tid. Og i hvert fald kan man sige, at der har været alt for lidt opsyn med, hvad der skete på drengehjemmene, mener Jansson, der er kendt fra serier som Livvagterne, Anna Pihl og Taxa samt en lang række spillefilm.