Det er usædvanligt, at virksomheder lægger rygepauser oven i arbejdstiden, men rygepauser er tidsrøvere.

Det er et usædvanligt skridt, Skat København har taget ved at lægge de ansattes rygepauser oven i deres arbejdstid.

Det siger chef for HR og arbejdsmiljø hos Dansk Erhverv Rikke B. Ørum.

Men hun tror, at flere arbejdspladser vil begynde at overveje lignende tiltag, når de opdager, hvor lang tid rygerne bruger på deres rygepauser.

- Jeg tror nok, at der er flere arbejdspladser, der vil begynde at sige, at det er faktisk acceptabelt, at rygetiden lægges oven i arbejdstiden, siger Rikke B. Ørum.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse bruger en typisk ryger 50 minutter eller 11 procent af deres arbejdstid på rygepauser. Og det er netop den tabte arbejdstid, der har fået Skat København til at kræve, at rygerne stempler ud, når de går til rygepause.

Dansk Erhverv rådgiver virksomheder om rygepolitik, men de anbefaler ikke nogen særlig rygepolitik.

- De fleste virksomheder vælger enten totalt rygeforbud eller at man kan ryge udenfor. Få har rygekabiner og færre har enkeltkontorer, hvor de kan ryge. Jeg har endnu ikke hørt om virksomheder, der lægger rygepauserne til arbejdstiden, siger Rikke H. Ørum.

Hun medgiver, at det kan give konflikter på arbejdspladsen mellem ledelse og medarbejdere, når rygereglerne skærpes markant, for hvad bliver det næste. Men rygepauser kan også give konflikter medarbejderne imellem.

- Derfor er det utroligt vigtigt at melde klart ud, hvad det er for rygeregler, der er på virksomheden. Og det er smart at inddrage medarbejderne i drøftelserne, siger hun.

Det forsøger Folketingets Præsidium så, for på Christiansborg skændes politikerne også om rygepolitikken.

Politikerne fra Venstre og Dansk Folkeparti vil fortsat have lov til at ryge på deres kontorer, trods henstilling fra Folketingets kontoransatte, håndværkere og betjente om at stoppe rygningen.

/ritzau/