De tre forsvundne teenagere fra opholdsstedet Semai-skolen i Nordjylland
De tre forsvundne teenagere fra opholdsstedet Semai-skolen i Nordjylland Foto: Privatfoto

To ansatte fra det politianmeldte opholdssted Semai-skolen i Nordjylland forsøgte natten til lørdag at afhente tre flygtede børn for at tage dem med tilbage til det, de flygtede selv har beskrevet som forfærdelige forhold.

Afhentningsforsøget foregik uden de nødvendige tilladelser og måtte til sidst afbrydes af politiet.

Det fortæller en pårørende og børnenes advokat til BT.

De tre teenagere på 13 og 15 år stak mandag i sidste uge af fra institutionen i Brønderslev, hvor de var anbragt på grund af vold i hjemmet. Siden har de søgt tilflugt hos en pårørende i Nordsjælland og kontaktet en advokat. Torsdag anmeldte advokaten Semai-skolen til politiet på grund af børnenes beretninger om hård fysisk disciplinering.

Nordsjællands Politi har sagt god for, at de tre opholder sig på den nye adresse indtil videre. Alligevel insisterede de udsendte medarbejdere fra Semai-skolen natten til lørdag på, at de skulle have børnene med, fortæller deres midlertidige vært.

- Da vi alle lå og sov, stod de pludselig udenfor og buldrede på døren. Jeg var ikke engang kommet ud af sengen, før de stod helt inde i stuen. Det var voldsomt grænseoverskridende, siger den pårørende Christine, som ikke ønsker sit efternavn i avisen.

Måtte tilkalde politiet

Christine og de tre teenagere havde fredag eftermiddag haft besøg af to betjente, som fortalte, at Semai-skolen havde bedt dem afhente børnene. Det ønskede politiet imidlertid ikke at gøre. Efter det møde kørte børnenes advokat Helen Vang Siegumfeldt til adressen, hvor hun efter eget udsagn mødte tre meget bange børn.

- Jeg ringede til skolen og fik fat i en afdelingsleder. Han sagde, at han havde sendt nogle folk over efter børnene, og at der ikke var noget at gøre. Og så ønskede han i øvrigt ikke at snakke mere med mig, fortæller advokaten.

Påstod, de havde dokumentation

Helen Vang Siegumfeldt kontaktede straks politiet og forberedte dem på, at der kunne blive problemer. Forsøgte nogen at hente børnene med tvang, skulle en patrulje straks komme til stedet, blev det aftalt. Den aftale blev overholdt, da de to ansatte fra Semai-skolen samme nat buldrede på døren.

Ifølge børnenes vært påstod de udsendte, at de havde en afgørelse fra myndighederne, der gav dem ret til at tage børnene med. De havde dog ingen dokumentation, hvorefter de blev bedt om at forlade adressen. Senere har det vist sig, at den påståede afgørelse slet ikke findes.

BT har forsøgt at få en kommentar fra Semai-skolen. Her oplyser personalet, at det kun er institutionens forstander, der udtaler sig, og at hun først er tilgængelig på tirsdag.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.