Hvis muslimer ikke vil smage på svinekød, kan de ikke gøre deres uddannelse færdig. Sådan er holdningen på en restaurationsskole.

Hotel- og Restaurationsskolen i Valby kræver, at en ung muslim smager på svinekød. Ellers kan han ikke gennemføre sin uddannelse. Det beretter DR Nyheder.

Rettroende jøder og muslimer og afholdsfolk er udelukket fra at tage en uddannelse på Hotel- og Restaurationsskolerne. De kan nemlig ikke gennemføre uddannelsen, fordi den indebærer, at de skal smage på svinekød og vin.

Ikram Korkmaz er muslim og risikerer nu at blive smidt ud fra sin uddannelse som på ernæringshjælper fordi han ikke vil smage på fødevarer, der strider mod hans religion. Han nægter at smage på svinekød, og det kan koste ham uddannelsen.

- Så sagde jeg nej. Det går ikke, fortæller Ikram Korkmaz til DR Nyheder, mens han står i sit køkken sammen med sin hustru.

Som muslim spiser han ikke svinekød, men har ingen problemer med at tilberede det. Ifølge Ikram Korkmaz og hans kone Britt Maria Christensen har Hotel- og Restaurationsskolen i Valby, hvor Ikram har gået siden januar, givet ham besked på, at han ikke kan gå på skolen.

- Skolen har meldt ud, at han ikke kan få en praktikplads, hvis han ikke snager på svinekød, siger Ikram Korkmaz’ hustru, Britt Maria Christensen.

Som ernæringsassistent kan Ikram Korkmaz komme til at arbejde på et plejehjem, kantine eller et hospital. Og på Hotel og Restaurationsskolens skolens hjemmeside står der at en muslim skal kunne smage på svinekød, men må gerne spytte ud uden at synke.

Ligebehandlingsnævnet behandler netop nu en sag magen til Ikrams for at finde ud af om det er en rimelig praksis.

På Christiansborg er der enighed om, at man ikke kan tvinge muslimer til at smage på svinekød. Både Enhedslisten og Dansk Folkeparti er imod skolens beslutning.

LÆS OGSÅ: 

- Det er en fuldstændig tosset sag. Jeg forventer, at undervisningsministeren griber ind med det samme. Jeg går heller ikke ud fra, at man siger til en mælkeallergiker, at man ikke kan blive kok, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

- Det virker underligt, at man ikke vil smage på den mad, man selv skal servere. Men det kan aldrig blive et krav, at man spiser eller smager på noget ganske bestemt, siger Dansk Folkepartis Peter Skaarup til DR Nyheder.