Det er benbrækkende farligt at stå på ski i Østrig om mandagen mellem klokken 11 og 12. I hvert fald hvis man skal tro statistikken.

Det er helt klassisk: Man ankommer på skiferien lørdag. Søndag skal man lige finde sine ben og sparke rusten af skiene. Mandag er man en helvedes karl, et naturtalent på brædderne, synes man – og så går det galt. Som regel lige før frokost, når man er sukkerkoldstræt, benene er som slatten østrigsk brunkål og pisterne tætbelagt med alle de andre idioter, der (også) synes, de er Ingemar Stenmark.

Skisæsonen begynder nu for de danske skiturister, og SOS International, der er assistanceorganisation for den offentlige rejsesygesikring og flere rejseforsikringer, har i den anledning regnet på statistikken over skiskader fra sidste år. Det er SOS International, der henter uheldsramte danskere hjem fra udlandet.

Ifølge SOS’ statistik kom en ud af 100 danske skiturister ud for en skade i sidste sæson. Det er en smule færre end året før. I alt blev 4.969 skiskader anmeldt i sidste sæson, skriver B.dk.

Næsten halvdelen af skadesanmeldelserne kom fra Østrig. På listen over de »farligste« skilande følger de øvrige alpe-nationer Frankrig og Italien, mens Norge og Sverige tilsyneladende brækker ben og lemmer på relativt få danskere.

Ulykkesstatikken afspejler, hvilke lande vi foretrækker som skiturister, skriver Frederik Bisbjerg, senior vice præsident i SOS International, i tilknytning til statistikken:

- En del af de danskere, der brækker et ben eller kraveben i Norge eller Sverige, kontakter ikke nødvendigvis SOS International, men søger selv lægehjælp og organiserer hjemtransport.

Statistikken afslører, at de fleste skader sker i tidsrummet mellem klokken 11 og 12 om mandagen. Antallet daler derefter i løbet af ugen:

- Det er tydeligt for os, at de fleste skader sker i løbet af feriens første dage, hvor skiløberne ikke er kommet rigtig i gang på bakkerne, og hvor teknikken måske er lidt rusten, siger Frederik Bisbjerg.

SOS International anbefaler, at man kontakter dem, hvis uheldet er ude. Dels for at undgå uheldige ekstraregninger, dels for at sikre, at man får den optimale behandling – uanset om det gælder skiskader eller anden sygdom.