Luksus-indkøb for millioner på københavnsk institution for udsatte unge

Næsten to millioner af skatteydernes penge er blevet brugt på sportsfaciliteter og designermøbler til udsatte unge i døgninstitutionen Nexus, som i DR-programmet 21 søndag blev kritiseret for ikke at kunne styre flere af de unges hashforbrug. Det viser et dokument fra Københavns Kommune, som BT er i besiddelse af.

200.000 kroner for en speedbåd, 1,2 million for en kunstgræs-bane og 500.000 på et motionslokale samt møbler af det dyre mærke Montana har Døgninstitutionen Nexus spenderet på Københavns Kommunes regning. Det viser en orientering til Københavns Kommunes Socialudvalg, som BT er i besiddelse af.

De dyre indkøb forarger Finn Rudaizky, som er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Dansk Folkeparti.

Ekstravagant

- Det er jo ekstravagant. Hvis nogle handicappede på Østerbro i København har brug for flere penge til fritidsaktiviteter, kan de ikke få dem, mens man bruger kommunens penge på speedbåde og Montana-møbler til Nexus, siger han til BT.

Papiret er udarbejdet, fordi kommunen blev opmærksom på, at Danmarks Radio var i gang med et indslag, der dokumenterede, at unge på døgninstitutionen havde et udbredt brug af hash, og flere var begyndt at ryge mere hash, end da de begyndte at komme på Nexus. Her blev der også kastet et kritisk lys på institutionens indkøb, som DR til sidst valgte at klippe ud af programmet for at holde fokus på hash-misbruget.

- Nexus har løbende investeret i idrætsfaciliteter for at understøtte og fremme de sportslige og aktivitetsbaserede strategier for institutionens arbejde. En større investering er en speedbåd til ca. 200.000 kroner, skriver Københavns Kommune i dokumentet.

Forretningsmetoder

Det var vigtigt for Nexus at profilere sig som en institution, der lægger vægt på sport og bevægelse, lyder forklaringen fra institutionsleder Hamid Vazin.

- Vores profil er meget sportsorienteret. Det er også en forretning, og vi får ikke en krone, hvis der ikke kommer unge ind, og vi bliver nødt til at profilere os, siger han.

Men hvorfor skal det være så dyre faciliteter som for eksempel en speedbåd. Kan de unge ikke bare gå ned i den lokale sportshal?

- Erfaringen viser, at når vores unge har været i de lokale sportsklubber, kommer de nogle gange op at slås, fordi de er dårlige til at afkode sociale processer, og båden købte vi, for at de kan få mulighed for at dyrke noget vandsport.

Af dokumentet fremgår det også, at speedbåden har været placeret meget tæt på institutionslederens hjem i Københavns Sydhavn i stedet for en havn tæt på Jægerspris, hvor Nexus ligger.

’Der bliver i udsendelsen rejst kritik af, at båden i en periode har været placeret i København tæt på institutionslederen Hamid Vazins bopæl i stedet for i Frederikssund – tæt på institutionen,’ står der.

Også en tidligere ansat på stedet, Jan Rose, undrede sig kraftigt over bådens placering.

Nemt at finde plads

- Der var fin plads ved Frederikssund. I stedet skulle den ligge i Københavns Havn. Men vi skulle jo bruge en time på at komme derind med de unge, og yderligere 20 minutter på at sejle ud af havnen, inden de unge kunne sidde i en badering og blive trukket af sted, fortæller Jan Rose til BT.

Men ifølge lederen af Nexus, Hamid Vazin, er der en helt praktisk forklaring på placeringen af speedbåden.

- Vi fik afslag fra ti forskellige havne i nærheden af Nexus, da de ikke havde plads. Vi fandt en plads i Sydhavnen, men vi ville da meget hellere placere den tættere på Nexus, forklarer han og understreger, at han kan dokumentere via gps, at han ikke har benyttet den privat.

Da BT taler med lystbådehavnen i Frederikssund, er der dog ingen problemer med at få en plads til en speedbåd i havnen. Alligevel ser Københavns Kommune, der har godkendt forbruget på institutionen, ikke noget problem i de dyre indkøb.

- Sport og idræt er en hjørnesten i Nexus’ arbejde med denne vanskelige gruppe unge, og Københavns Socialforvaltning har fuld tillid til, at de indkøb, der er foretaget, er fornuftige og holdbare. Man skal huske, at disse unge ikke bare kan sendes ned i den lokale idrætshal, da det ville udløse alt for mange konflikter, siger Anette Laigaard, Direktør for Socialforvaltningen i København.

Men den køber Finn Rudaizky fra Dansk Folkeparti ikke:

- Der er ikke blevet sparet på tingene, og der er ikke vist almindeligt mådehold med, hvad pengene skal bruges til, siger han.


FAKTA: Sagen kort

* Nexus er en offentligt ejet døgninstitution i Jægerspris i Nordsjælland.
* Stedet har 12 unge beboere mellem 14 og 18 år, der alle har psykiske problemer, misbrug eller er på vej ud af kriminalitet.
* Stedet ejes og drives Københavns Kommune og modtager årligt 1,2 mio. kr. for hver ung.
* DR afslørede søndag via skjult kamera, at unge åbenlyst ryger hash på institutionen, uden at der gribes ind. En lærer klagede over, at de unge ryger hash om natten, i skoletiden og handler indbyrdes med joints.
* Forholdene fik Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti i Københavns Borgerrepræsentation til at melde institutionen til Folketingets Ombudsmand og kræve institutionen lukket. Socialordfører for DF, Karin Nødgard, valgte desuden at kalde socialminister Karen Hækkerup i samråd om sagen.
* Socialborgmester Mikkel Warming rejste derimod en skarp kritik mod DR og kaldte det et ’karaktermord’ på en institution, der ’faktisk gør en forskel’.
* Allerede tilbage i 2010 satte en gruppe naboer til Nexus sig op imod institutionens placering. Modstandsgruppen ’Flyt Nexus’ ville have stedet lukket, efter flere episoder med indbrud, tyveri, trusler og vanvidskørsel.
Kilde: Nexus, DR, lokalavisen.dk