Fem lystbådehavne fik besked på at udlevere oplysninger om alle både i havnen – ellers vankede der dagbøder

Betal 1.000 kroner om dagen i bøde – eller fortæl os omgående, hvem der ejer de både, der ligger i jeres havn.

Under trusler om dagbøder fik Marselisborg Havn ved Aarhus og fire andre lystbådehavne besked fra Skat på at udlevere oplysninger om de personer, der har lejet kajplads til deres båd. Da Marselisborg Havn nægtede, blev den pålagt bøder på 1.000 kroner om dagen.

- Det er nogle kradse metoder. Men da vi fik dagbøder i udsigt, måtte vi jo hellere reagere. Sådan nogle er ikke sjove at se på i lang tid, siger havnechef Thomas D. Fog fra Marselisborg Lystbådehavn.

Jesper Højenvang, direktør i Flid, Foreningen af Lystbådehavne I Danmark, er vred over Skats metoder:

- Man stiller lystbådehavnene i en prekær situation, når man kræver, at de skal udlevere fortrolige og personfølsomme oplysninger om deres kunder. Man mistænkeliggør alle bådpladsejere på den måde, siger han.

Firmabåde og sorte penge

Sagen med Marselisborg Havns mange hvide lystbåde begyndte i foråret, da Skat første gang skrev til havnebestyrelsen og krævede oplysninger på alle bådejere. Desuden skulle havnebestyrelsen sende en oversigt over lystbådenes størrelse, navn, model og havnepladsnummer.

Formålet fra Skat var at kontrollere, hvilke både i havnen der er firmaejede, samt at ingen af de dyre lystbåde er betalt med sorte penge. Men havnebestyrelsen mente ikke, at Skat havde ret til at kræve oplysningerne udleveret.

- De ville have en generel udlevering af alle bådejerne, og det syntes vi var voldsomt. Vi ville ikke bare udlevere vores databaser til Skat. Hvis Skat havde en konkret mistanke om en enkelt person, havde det været noget andet, siger havnechef Thomas D. Fog.

Skryder spurve med kanoner

Jesper Højenvang er enig.

- Det svarer til at skyde gråspurve med kanoner. Man kunne jo have bedt om at få oplysninger på de firmaejede både i stedet for at bede om oplysninger på alle. Det havde også været en mere fair metode, mener han.

Skat vil ikke give interview om sagen, men oplyser skriftligt, at Skat jagter hovedaktionærer i selskaber, der er under mistanke for at lade selskaberne betale goder som fri båd, uden at de beskattes.

- Projektet er igangsat, fordi det (…) har vist sig, at der særligt er problemer med regelefterlevelsen hos hovedaktionærer og deres selskaber, skriver direktør for Skats samlede kontrolindsats, Erling Andersen.

Mistanken er, at direktører og hovedaktionærer i selskaber forærer sig selv både, biler eller andre fri goder, uden at de beskattes af det. Vejen frem til at opklare den sag er, mener Skat, simpelthen at forlange, at fem havne udleverer om navne, cpr-numre, adresser, telefonnummer, e-mail og cvr-nummer på enhver, der overhovedet har lejet en kajplads.

Det var nichebladet Bådmagasinet, der tidligere på ugen første gang bragte denne historie frem.