Næsten hver anden af Danmarks største og mest hæderkronede virksomheder betaler ingen - eller næsten ingen - selskabsskat.

Selskaberne tæller flagskibe som Carslberg, Vestas og A. P. Møller, viser tal fra Skatteministeriet.

Alligevel er det ikke de danske selskaber, som SF’s skatteminister Thor Möger Pedersen fremhæver, når han langer ud efter de dele af erhvervslivet, der efter hans opfattelse bidrager for lidt til samfundet.



Skurkene i den storstilede kampagne, som er under forberedelse, er derimod kendte multinationale selskaber som Nestlé og McDonald’s.

Underdirektør Tine Roed fra Dansk Industri undrer sig over skatteministeren udspil. Hun henviser til ministeriets egen handlingsplan for beskatning af multinationale selskaber.

Handlingsplanen kom sidste sommer, og den viser i tørre tal, at de multinationale selskaber betaler en større andel af selskabsskatten end de danske.

- De udenlandske selskaber er dukse, siger Tine Roed.

Regeringen vil opruste Skat med 160 medarbejdere, der særligt skal øge kontrollen med de multinationale selskaber.

Man agter også at stramme en række skatteregler og ikke mindst true selskaberne med at de bliver hængt ud og sat i en offentlig gabestok, hvis de ikke betaler selskabsskat.

Udspillet er et af hovedpunkterne i den finanslov, som regeringen fremlægger i morgen.

Kun én pct. af samlet skat


Men tal fra Skatteministeriet viser, at mellem 40 og 50 pct. af de danske virksomheder ikke betaler skat i et givent indkomstår.

Sidste år viste en opgørelse, at otte af landets største selskaber - anført af flagskibe som A.P. Møller-Mærsk, Carlsberg og Danisco - tilsammen kun betalte omkring 300 millioner kroner i selskabsskat i 2009, og sådan har det mere eller mindre været siden 2005.

De 300 millioner kroner svarer til omkring én pct. af den samlede selskabsskat i Danmark og er altså meget lidt i forhold til dén betydning, som de store virksomheder har for dansk erhvervsliv.

Indtægter i udlandet

Flere af de store danske selskaber forklarer overfor B.T., at der er gode grunde til at deres selskabsskat er relativ beskeden.

- Vores skat i Danmark er begrænset, fordi vi næsten ingen indtægter har i Danmark. De største indtægter, vi har, ligger i udlandet, siger Peter Kruse, kommunikationsdirektør i Vestas.

Den samme forklaring giver Jørn P. Jensen, finansdirektør i Carlsberg:

- Cirka tre pct. af Carlsbergs volumen sælges i Danmark - resten i cirka 140 andre lande verden over. Derfor kan man ikke tage Carlsbergs samlede globale indtjening og forvente, at al skat heraf betales i Danmark. Skatten betales i dét land, hvor overskuddet genereres, og Carlsberg betaler naturligvis den skat i Danmark, som Carlsberg skal efter dansk lov, siger Jørn P. Jensen,

Transportvirksomheden DSV A/S har for perioden 2007-2010 betalt i alt 194 millioner kroner i selskabsskat i Danmark.

- Vi følger reglerne for skattebetaling. Vi betaler den skat, vi skal i Danmark, og vi betaler den skat, vi skal i udlandet, siger finansdirektør Jens H. Lund.

Professor Bent Greve fra Roskilde Universitetscenter vurderer, at skatteminister Thor Möger Pedersen har en god sag.

- Når selskaberne i mange år ikke har betalt skat, kan man spørge, om de er drevet med profit for øje. Hvis man indfører bedre kontrolmekanismer, er der givet penge at hente, siger Bent Greve.

Det er langt fra første gang, at de multinationale virksomheder kommer i søgelyset. Sidste år forsøgte daværende skatteminister Troels Lund Poulsen (V) med en offensiv mod virksomhederne med bemærkningen om, ’at der i en periode har været stor interesse for at gå efter de små fisk. Nu skal vi have fat i de store, der virkelig batter noget og fylder meget’.