Nu går den vilde skattejagt på Facebook.

Skat og flere kommuner har taget hjemmesider som Facebook i brug, når de skal jage folk som ikke betaler hvad de skal eller snyder sig til sociale ydelser. Det skriver B.T. tirsdag.

Myndighederne tjekker blandt andet om folk stadig har et forhold med den partner, som de siger de er flyttet fra, eller om man ejer et sommerhus i udlandet uden at skrive det på selvangivelsen. Skat kan også finde på at tjekke om folk på dagpenge, der derfor skal blive i Danmark og være til rådighed for arbejdsmarkedet, alligevel har feriebilleder fra Frankrig.

- Vi har i høj grad har taget internettet til os hos Skat. Først tjekker vi folk på Google - mange har det med at skrive en masse detaljer fra deres liv på nettet. Vi finder hvert år nogle danskere, der officielt er meldt savnet ifølge folkeregistret og derfor ikke betaler skat. Men de er her altså stadig ifølge Facebook, siger afdelingsleder Erik Rosenbæk fra Skat i Horsens.

Han har selv en fupprofil på Facebook, som han bruger til at tjekke potentielle skattesnydere.

I afdelingen har de blandt andet fundet et firma, der havde købt designermøbler og lamper for en formue. Skat fandt på nettet billeder af de samme møbler og lamper i direktørens private hjem. I en anden sag fandt de billeder af en person, der skyldte over en million på billeder med en motorcykel. Den er i dag beslaglagt af Skat.

Skats e-handelsgruppe i Århus står for at trevle nettet i gennem for skattesnydere med to specialudviklede programmer fra det hollandske og svenske skattevæsen.

- De kan eksempelvis tage snapshots af hjemmesider, så vi har beviset. Vi kan også holde øje med danskere, der på deres hjemmeside skriver, at de ejer sommerhus i udlandet. Sådan et skal man jo betale ejendomsskat af, og lejer man det ud, skal man jo også betale skat af det, siger afdelingsleder Carsten Grøngaard.

Også flere danske kommunerer bruger Facebook, når de kontrollerer om byens borgere fusker med sociale ydelser. Blandt andet har Helsingør, Hjørring og Aalborg Kommune brugt oplysninger fra Facebook til at afsløre socialt bedrageri.

- Ligesom mange andre kommuner bruger vi Facebook til at finde sociale snydere, siger Lis Bentin, chef for Borgerservice i Helsingør.