Kender du til lignende tilfælde, så vil BT meget gerne høre fra dig på 1929@bt.dk eller på Facebook.

Tidligere ansatte på VUC Syd i Sønderjylland skulle skrive under på en tavshedsklausul.

I mindst to tilfælde har ledelsen på VUC Syd i Sønderjylland bedt ansatte om at skrive under på en tavshedsklausul og på den måde begrænset deres ytringsfrihed.

Tavshedsklausulen skulle sikre, at de tidligere ansatte ikke ytrede sig illoyalt om deres tidligere arbejdsplads.

Det fremgår af to fratrædelseskontrakter, som DR Syd har fået indsigt i.

Men den slags tavshedsklausuler er i strid med loven. Det vurderer juraprofessor Sten Schaumburg-Müller fra Syddansk Universitet:

- Min opfattelse er, at tavshedsklausulen – altså punkt 6.2 i kontrakten – er ulovlig og et udtryk for magtfordrejning, vurderer han for DR Syd.

DR Syd har også talt med Sten Bønsing, der er lektor i forvaltningsret på Aalborg Universitet.

Han bakker op om Sten Schaumburg-Müllers kritik og vurderer, at alle tidligere ansatte på VUC Syd, der har underskrevet en tavshedsklausul, kan se bort fra den.

- Man har den ytringsfrihed, som man har. Det kan man ikke indskrænke ved klausuler, forklarer han til DR Syd.

I de to tidligere ansattes fratrædelseskontrakter står der:
”Parterne forpligtiger sig gensidigt til ikke at omtale hinanden illoyalt i enhver henseende overfor tredjemand eller offentligheden.”

Den formulering vækker mistanke, mener Sten Schaumburg-Müller.

- Hvorfor er det lige, at der skal lægges et så kraftigt låg på det her? Er det fordi, at der er noget at skjule – eller hvad? udtaler han.

Hverken ledelsen på VUC Syd eller bestyrelsesformand, H. P. Geil (V), har ønsket at udtale sig om sagen, men VUC Syd har sendt et skriftligt svar til DR Syd:

- “Det er heldigvis sjældent, vi laver gensidige fratrædelsesaftaler. Aftalerne er formuleret af en ekstern advokat ud fra helt almindelige standarder, og de er blevet godkendt af de faglige organisationer. Vi har ikke haft nogen intention om at begrænse ytringsfriheden, og vi har heller aldrig brugt klausulen i praksis. Derfor vil vi også bede vores advokat om at udelade den i eventuelle fremtidige fratrædelsesaftaler.”

Formand for VUC og HF i Danmark, Verner Rylander-Hansen, afviser over for DR Syd, at det skulle være normal praksis at lave tavshedsklausuler på landets VUC’er.

- Det er højst usædvanligt. Jeg har i hvert aldrig hørt om det tidligere fra andre VUC’er. Vi er jo en offentlig institution, vi har ingen hemmeligheder. Og jeg kan slet ikke forestille mig, hvad der skulle være så hemmeligt, at man laver en tavshedsklausul, siger han til DR Syd.

Verner Rylander-Hansen har derfor en klar opfordring til VUC Syd.

- Jeg vil anbefale mine medlemmer (VUC’er og HF’er red.) ikke at lave den slags klausuleringer af deres personale. Det hører ingen steder hjemme, understreger han.