Den forgyldte konsulent Christine Thorsen fik på papiret en timeløn på 1.417 kroner i Rigspolitiet, men den var sandsynligvis langt højere.

BT kan i dag fremlægge nye oplysninger i sagen om de to konsulenter, der igennem en årrække i såvel DR som Rigspolitiet fik lukrative million-opgaver af deres mangeårige samarbejdspartner og tidligere kollega Bettina Jensen, der i dag er afdelingschef i Rigspolitiet. På bare tre år fik de to konsulenter - Mariann Færø og Christine Thorsen - udbetalt mere end 20 millioner kroner.

Blandt andet kan BT fortælle, at Christine Thorsen - der nu på sjette år arbejder som ekstern konsulent for Rigspolitiet - tilbage i 2012 fik 1.417 kroner i timen for at arbejde for Rigspolitiet.

Det er på baggrund af en svipser i det aktindsigtsmateriale, som BT har fået udleveret af Rigspolitiet, at BT kan afdække, hvor meget Christine Thorsen har fået i timen.

For Rigspolitiet har nemlig konsekvent slettet alle timeangivelser således, at det ikke har været muligt at regne timepriserne ud.

Men et enkelt sted har Rigspolitiet glemt at strege time-antallet over, og det er på en regning fra august 2012 fra Christine Thorsen.

Den pågældende måned fik hun udbetalt 141.729 kroner for 100 timers arbejde svarende 1417 kroner i timen, fremgår det af regningen. 100 timer giver en arbejdsuge på 23 timer.

Michael Egholm, der er revisionsekspert og direktør i Skatterådgivningscentret Lanwell, mener, at det er en meget høj betaling.

»En almindelig konsulent hos McKinsey (et af de mest anerkendte og dyre konsulentbureauer, red.) går for en lavere timesats, så det er et voldsomt højt beløb. Specielt når man tænker på, at konsulenten her er sikret opgaver over en periode på flere år. Det plejer at sænke prisen betragteligt,« siger Michael Egholm.

Ifølge de kilder i konsulentbranchen, BT har talt med, er der på længerevarende kontrakter af et års varighed typisk nedslag i prisen på op til 50 procent, således at prisen lander på 700-800 kroner i timen.

I Christine Thorsens hyre er der allerede indregnet en rabat, fremgår det af kontrakterne. Hvor stor den er i procent, er dog skjult med retteblæk af Rigspolitiet.

Den høje timeløn er med til at forklare, at Christine Thorsen på blot tre år - fra 2011 til 2013 - fik udbetalt 9,6 millioner kroner, hvor de 7,8 millioner kroner var direkte indtægt for hendes enmandsvirksomhed Dynamic Approach.

De mange million-opgaver har blandt andet vakt opsigt, fordi andre konsulenter ikke fik mulighed for at byde på de lukrative aftaler. De kom nemlig ikke i de lovpligtige udbud, og Knut Gotfredsen fra antikorruptions-organisationen Transparency International har tidligere sagt til BT, at ‘det ligner vennetjenester og korruption’.

Alene i 2012 fik Christine Thorsen udbetalt 4.429.045 kroner, hvoraf 660.000 ifølge Rigspolitiet vedrører udgifter til en anden ekstern konsulent.

Altså en indtjening til Christine Thorsen og Dynamic Approach på 3.769.045 kroner i 2012.

Opgaverne bestod af konsulentassistance til hovedsageligt Bettina Jensen i forbindelse med en effektivisering af driften af politiets vognpark, det såkaldte køretøjsprojekt.

Flere fakturaer

Der kan dog meget vel være tale om en højere timeløn end de 1.417 kroner.

BT kan nemlig fortælle, at Christine Thorsen var i stand til at booste sin indtjening ganske voldsomt ved at sende op til tre forskellige fakturatyper hver måned. Regningerne hed enten ‘udvikling’, ‘konsulentassistance’ (evt. til køretøjsprojektet) eller ‘udvidet konsulentassistance’.

Formand Knut Gotfredsen fra Transparency International har selv arbejdet som partner hos Deloitte, hvor han blandt andet har været ansvarlig for at styre konsulentopgaver.

»Det lever ikke op til normal praksis, når en konsulent kan sende så store regninger til Rigspolitiet, hvor der kun står ‘konsulentassistance’ og ‘udvikling’. Der bør helt specifikt stå, hvad der er udført. Da jeg i sin tid arbejdede som partner, ville mine kunder aldrig acceptere en så uspecificeret regning, som kan betyde hvad som helst,« siger han.

Allerede nytårsaftensdag den 31. december 2011 sendte Christine Thorsen syv regninger for i alt 1,5 million kroner for arbejde, der skulle udføres de første syv måneder af 2012. Alle regningerne vedrørte ‘konsulentassistance’, og de var på enten 200.000 eller 250.000 kroner.

’Meget usædvanligt’

Selvom det fremgår af fakturaerne, at der er forfaldsdato i januar 2012, så oplyser Rigspolitiet, at pengene blev udbetalt løbende.

»Det er meget usædvanligt at gøre det på den måde. Rigspolitiet aner jo ikke på det tidspunkt, om konsulenten er berettiget til at få pengene, og om hun leverer det, hun skal, for de mange penge,« siger revisionsekspert Michael Egholm.

Med de syv regninger sikrer Christine Thorsen sig en slags ‘basisydelse’ i de første syv måneder af 2012. Men hun sender yderligere tre regninger for arbejde i maj, juni og juli på 318.890 kroner, og arbejdet består nu af ‘udvikling’. Specielt en regning på 141.792 kroner for ‘udvikling juli 2012’ er bemærkelsesværdig.

Ved juli måneds begyndelse er Christine Thorsen nemlig - som det er tilfældet i de foregående seks måneder - sikret 200.000 kroner.

BT er samtidig i besiddelse af en timeopgørelse fra Rigspolitiet, som på trods af en masse retteblæk alligevel afslører, at Christine Thorsen ifølge Rigspolitiets registreringer kun arbejder omtrent 12 dage i juli.

Alligevel vurderer Rigspolitiet og Bettina Jensen, at de første 200.000 kroner ikke rækker for de 12 dages arbejde.

Den 6. august sender Christine Thorsen således regningen på 141.792 kroner for 100 timers arbejde. Fordeles de 100 timer på 12 dage, så er der mere end otte timers arbejde om dagen, hvis ellers der er sammenhæng mellem antallet af arbejdstimer og hyre.

To mio. på to måneder

Oveni kommer så basishonoraret på 200.000 kroner, som Christine Thorsen sikrede sig ved årsskiftet.

»Det er jo helt uigennemsigtigt, hvad der betales for, og hvad arbejdet dækker over. Man efterlades med et indtryk af, at Rigspolitiet ikke har styr på det eller aner, hvad det får for pengene,« siger Michael Egholm og fortsætter:

»Eller også er der et eller andet, man ønsker at dække over,« siger han.

BT også fået aktindsigt i mailkorrespondancen mellem Bettina Jensen og Christine Thorsen. Den viser, at deres korrespondance går helt i stå i det meste af juli. Christine Thorsen sender ikke en eneste mail til Bettina Jensen mellem den 2. juli og frem til den 31. juli 2012. Fra Bettina Jensen til Christine Thorsen sendes der heller ikke en eneste mail mellem den 4. juli og 31. juli 2012.

De sidste fem måneder af 2012 dækkes Christine Thorsens honorarer af regninger på ‘udvikling’ og ‘konsulentassistance’, og i november og december kommer der yderligere to store regninger for ‘udvidet konsulentassistance’ på henholdsvis 698.495 kroner og 695.661 kroner. Det betyder, at hun indkasserer næsten to millioner kroner på to måneder. Retteligt skal det med, at 660.000 kroner af den ‘udvidede konsulentassistance’ går til en anden ekstern konsulent.

Blot fire dage inde i januar måned 2013 lander så en ny regning hos Rigspolitiet for ‘udvidet konsulentassistance’ på 694.243 kroner. Den gælder dog først for 2013.

'1.400 kroner i timen er ikke ualmindeligt'

Christine Thorsen har ikke ønsket at tale med BT, men skriver i en sms: ’Jeg forstår, at der vil blive lavet en redegørelse og ser frem til resultatet af den. Jeg har ingen yderligere kommentarer.’

Redegørelsen, hun henviser til, er den, som Dansk Folkeparti har krævet af justitsminister Søren Pind (V) efter BTs afsløringer.

Bettina Jensen ønsker heller ikke at tale med BT, og det samme gælder økonomidirektør i Rigspolitiet Nikolaj Veje. BT har sendt en lang række spørgsmål til Rigspolitiet, men har ikke fået mange svar, da der henvises til redegørelsen.

Men økonomidirektør Nikolaj Veje forholder sig til timesatsen:

‘Generelt er 1.400 kroner i timen ikke et ualmindeligt konsulenthonorar i forhold til offentlige opgaver. Men det skal selvfølgelig afspejle en rimelig markedspris i forhold til opgavens omfang, kompetencer m.v. Aflønning af den konkrete konsulent samt honorarets samlede størrelse vil indgå i redegørelsen,’ skriver økonomidirektør i Rigspolitiet Nikolaj Veje i en mail.

Han tilføjer, at Rigspolitiet siden 2014 har strammet op på retningslinjerne for indkøb af konsulentydelser.

‘Ved timeafregning forpligter leverandøren sig til at fremsende timesedler ved udgangen af hver måned. Kontrollen med betalingerne i det konkrete tilfælde vil blive adresseret i den samlede redegørelse’.

Sagen kort

BT kunne den 26. juni i år afsløre, at afdelingschef i Rigspolitiet Bettina Jensen sikrede to venner - en tidligere samarbejdspartner og kollega - konsulenthonorarer i Rigspolitiet for 20 millioner kroner på bare tre år for rekruttering og konsulentassistance.

De fik også udbetalt million-honorarer i en årrække i DR, hvor Bettina Jensen var indkøbschef.

Christine Thorsen fik i perioden 2011 til 2013 næsten 9,6 millioner kroner fra Rigspolitiet, mens Mariann Færø fik næsten 10,5 millioner kroner.

Andre konsulenter fik ikke mulighed for at byde på de lukrative million-opgaver, og de kom i flere tilfælde ikke i de lovpligtige udbud. Desuden blev der udbetalt store honorarer uden underskrevne kontrakter, ligesom indgåede aftaler uden budgetrammer betød, at udgifterne til de to konsulenter eksploderede.

27. juni kunne BT så afsløre, at Christine Thorsen selv var med til at planlægge konsulentbudgettet sammen med Rigspolitiets ledelse.Dansk Folkeparti har nu krævet en redegørelse af justitsminister Søren Pind (V) om sagen over for Folketingets Retsudvalg.