Overlæge går til Folketingets Sundhedsudvalg for at få gjort nationalarenaen røgfri. Parken er åben for det - hvis det bliver et massivt krav blandt tilskuerne.

Rygere har alt for gode vilkår til at pulse løs og forpeste luften for det store flertal af ikke-rygere, når de møder op som tilskuere til FCKs og landsholdets kampe i Telia Parken. Det er urimeligt, og derfor bør der indføres rygeforbud på en langt større del eller hele den danske nationalarena.

Sådan lyder kravet fra en overlæge, som har henvendt sig til Folketingets Sundhedsudvalg med opfordring om eventuelt at overveje en lovændring for at få indført et rygeforbud i Telia Parken. Det skriver b.dk.

»Bølgen af røgfri stadioner skyller jo ind over hele Europa i alle store klubber i takt med oplysningskampagner om, hvor skadeligt det er, og i takt med at vi som samfund stiler imod flere og flere røgfrie miljøer,« skriver Ben Kristian Graungaard i henvendelsen, hvor han henviser til, at alle stadioner i England - samt Nordjyske Arena - er helt røgfrie.

Han påpeger, at ikke-rygere i dag er henvist til en mindre sektion, Familietribunen, som blot udgør en tiendedel af det samlede antal pladser, og hvor man kun kan få unummererede siddepladser.

Mange unge finder det imidlertid ikke attraktivt at sidde der og køber derfor billet eller sæsonkort til de mere attraktive siddepladser specielt på langsiderne, hvor ikke-rygere så må finde sig i at »skulle inhalere cigaretrøg under hele kampe«.

Således er 90 procent af pladserne forbeholdt rygere, selv om der i dag er 80 procent ikke-rygere i Danmark.

Overlægen har været i dialog med Parken. Hér er meldingen, at man løbende overvejer problemstillingen, og at det godt kan komme på tale at ændre den nuværende politik, hvis der kommer en lovændring, eller der viser sig at være et meget stærkt ønske om et rygeforbud blandt gæsterne.

Ud fra de tilbagemeldinger, man får fra tilskuerne, er vurderingen dog aktuelt, at krav om rygeforbud på de andre tribuner ikke står højt på ønskelisten og således ikke er et markant emne blandt de besøgende.

I Parken henviser man også til, at rygerne opfordres til at tage hensyn til ikke-rygere.

»Men det er som sagt på ingen måde noget, som vi ikke er åbne for at ændre på for fremtiden, og vi følger udviklingen i debatten - både blandt lovgiverne og blandt vores gæster,« skriver presse- og kommunikationschef Christian Wolny i en mail ifølge b.dk.

Kravet om et omfattende rygeforbud kommer, efter at flere og flere institutioner og virksomheder vælger også at indføre røgfrie zoner udendørs. Det er blandt andet tilfældet ved hospitaler, og 1. juli i år valgte DSB også at gøre perronerne røgfri, efter at der siden 2007 har været rygeforbud i togene og inde på stationerne.

Det skete blandt andet med afsæt i en kundeundersøgelse, som viste, at 70 procent af de ikke-rygende kunder ønskede et totalt forbud.

I sundhedsudvalget er der forståelse for kravet fra overlægen, men Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen (S), afviser at stramme lovgivningen.

»Jeg forstår godt, at folk kan føle sig generet over rygning i Parken, og hvis man vælger at indføre et rygeforbud, vil jeg hilse det velkomment. Rygning koster jo 14.000 dødsfald om året. Men det er også en beslutning, jeg vil overlade til Parken. Det kan ikke komme på tale at lovgive i forhold til rygning i folks eget hjem og under fri, åben himmel,« siger Flemming Møller Mortensen ifølge b.dk.

Skal Parken være røgfri?