En væsentlig del af pengene til Danmarks nye tænketank, Kraka, ryger direkte ned i Peter Mogensens private pengetank.

Når den populære tv-vært fra TV2 News sætter sig i direktørstolen, forventer han en løn der er langt højere end den der gives til direktørerne for landets to øvrige tænketanke.

B.T. erfarer, at Peter Mogensen har krævet at få en løn der ligger mellem 1,3 og 1,4 mio. kr. årligt. Samtidig kræver han at bevare retten til at påtage sig andet lønnet arbejde, hvilket betyder at han kan fortsætte som lønnet tv-vært i programmet ’Mogensen & Christiansen’ på TV2.

Den samme løn og de samme privilegier får Peter Mogensens meddirektør, hvis navn endnu ikke er offentliggjort.

Millionlønnen fra Kraka ligger ifølge B.T.s oplysninger væsentligt over direktørlønningerne i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og den liberal tænketank Cepos. Cepos-direktør Martin Ågerup vil ikke kommentere sin løn over for B.T., men direkte adspurgt bekræfter han, at hans kontrakt forbyder ham at modtage andre honorarer, herunder foredragshonorarer, som i stedet går til Cepos.

To af Krakas største profiler, professor Peter Nedergaard og dr. phil. Birgitte Possing valgte i forgårs at forlade Kraka, blandt andet i protest mod Peter Mogensens urimelige lønkrav.

- Vi har ikke kunnet få tingene til at ende på et grundlag, som vi kunne blive enige om, siger Birgitte Possing i en pressemeddelelse, hvor hun og Peter Nedergaard samtidig rejser tvivl om det økonomiske fundament under Kraka.

Har ansat sin egen chef
De to forskere er også utilfredse med, at Peter Mogensen tilsyneladende uden at indkalde bestyrelsen har valgt at udpege en formand for bestyrelsen og Fonden Kraka. På Krakas hjemmeside står partner i Accenture, Henrik Mulvad, anført som formand for Fonden som kommende formand for Fonden Kraka, til trods for at bestyrelsen endnu ikke har afholdt stiftende generalforsamling.Det er Henrik Mulvad der skal forhandle Peter Mogensens ansættelsesvilkår og i sidste ende fastsætte hans løn.

Peter Mogensen afviser i en mail til B.T. at kommentere det høje lønniveau, men på Krakas hjemmeside afviser han de to forskeres påstand om, at Krakas økonomi ikke hænger sammen.

- Jeg skulle være den, der bør være mest interesseret i en solid og sikker finansiering givet, at jeg forlader et godt job på Politiken for at forsøge at løfte dette projekt, skriver han og tilføjer:

- Ingen stiger i løn fra deres hidtidige job.

Peter Mogensen har fået tre års orlov fra sin stilling som redaktionschef på Politiken, men fortsætter som lønnet kommentator og vært på TV2 News. Peter Mogensen har desuden et betydeligt virke som foredragsholder og kan bookes via Arte.

Det er Peter Mogensen selv der har fået ideen til Kraka, der ifølge hjemmesiden har til formål at ’bidrage til at udtænke nye brede politiske løsninger og nødvendige reformer for udviklingen af det danske velfærdssamfund, så det fremtidssikres for kommende generationer.’

Det dyre projekt er sponsoreret af Politiken, Real Dania, Accenture, Falck samt Landbrug og Fødevarer.