DSB forventer flest kunder lørdag den 22. december, men også fredag vil man opleve mange passagerer.
DSB forventer flest kunder lørdag den 22. december, men også fredag vil man opleve mange passagerer. Foto: Bax Lindhardt
Efter nogle trafikalt kaotiske juledage sidste år har DSB i år positive forventninger til den offentlige juletrafik. Da juleaften i år ligger på en mandag, bliver trykket nemlig spredt ud over hele weekend.

Årets største rejsedag ligger i julen. Det er her, flest skal hjem og spise flæskesteg med familien, men det er også her, kufferten er tung og posen med gaver enorm. Så får man ikke en siddeplads, kan rejsen nemt blive meget lang.

Hvor sidste års juleaften faldt på en lørdag, er vi anderledes heldige i år, hvor der først skal danses om træet mandag. Det giver de fleste danskere en hel weekend at sprede deres rejse over. Og det er et mønster, man allerede kan se hos DSB.

- Mange har været ude i god tid, og det giver os et billede af, hvor meget tryk der bliver på togtrafikken over julen. Der er indtil videre en overvægt af passagerer om lørdagen, men fredag blander julekunderne sig med pendlerne, så der vil der også være mange rejsende, siger trafikinformationschef hos DSB, Tony Bispeskov, der ser det største træk fra øst mod vest. Altså fra Sjælland til Jylland.

Indtil videre er der solgt 100.000 pladsbilletter i perioden 21. december til 1. januar. Det er omkring en fjerdedel af togenes kapacitet. Men det kan stadig nå at ændres.

DSB overvåger løbende juletrafikken og sætter flere eller færre vogne på skinnerne afhængig af efterspørgslen. Som regel kan det vurderes tre dage forinden.

Men selvom man ikke får en siddeplads, skal man ikke vinke farvel til julemiddagen, hvis blot man kan gå på kompromis med komforten.

- Der er som sådan ingen restriktioner på, hvor mange der må være i togene. Dørene skal bare kunne lukkes, så kan man finde et hjørne og affinde sig med det, er der altid plads, siger trafikinformationschefen, men slår samtidig fast, at det ikke er det billede, han ser af årets juletrafik.

Er man en lille familie, der rejser sammen, skal man dog ikke forvente, at man kan få plads ved siden af hinanden på alle tidspunkter af døgnet. Her råder DSB små grupper til at undgå formiddagsafgangene.

- Desværre har vi netop fået en lidt kedelig nyhed om sne og frost fredag. Vi gør alt hvad vi kan, men kan ikke love, at der ikke skulle komme aflyste afgange, siger Tony Bispeskov.

I så fald kan man få refunderet sin pladsbillet.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.