En kendt købmandsfamilie fra Roskilde har haft stor succes med at sadle om og forsøge sig med en helt anden branche. På et år har de tjent en milliard kroner, viser Berlingske Business liste over Danmarks 100 rigeste.

I 50 år var den kendte danske legetøjskæde Fætter BR og familien Gjørup uadskillige. Grundstenen til den kendte kæde blev lagt, da Henrik og Bjarne Gjørups forældre, Edith og Børge Rasmussen, i 1950 købte en aviskiosk i Roskilde.

Efter at den ene af parrets sønner – Henrik Gjørup – i 1962 havde været i USA, fik familien efter amerikansk forbillede ideén til at omdanne kiosken til en legetøjsbutik. Og det var en yderst fornuftige beslutning.

Både Henrik Gjørup og hans bror Bjarne Gjørup blev en del af den nye legetøjsforrening, som fik navn efter faderens initialer, BR.

Familien valgte med det samme at åbne en forretning mere i Slagelse, og derefter gik det slag i slag. En ny butik blev åbnet hvert år, og siden har det resulteret i 250 butikker fordelt på Danmark, Norge, Sverige, Finland og Nordtyskland.

I 2015 besluttede familien at sælge det meste af familieimperiet, der de seneste år har heddet Top-Toy. Køberne var den svenske kapitalfond EQT, som måtte slippe1,7 milliarder for de 75 procent af aktierne i legetøjskæden.

Peter Gjørup, der var barnebarn af stifteren, blev den foreløbigt sidste direktør på posten i legetøjskæden, da han valgte at træde af i forbindelse med salget. Han udtalte inden salget, at familien gennem længere tid havde talt om et salg og var nået til den erkendelse, at de ikke længere alene var de rigtige til at drive milliardvirksomheden frem.

Mens det tilsyneladende ikke har været helt let for Gjørup-familien at drive Top-Toy de seneste år, så har deres senere investeringer været anderledes vellykkede.

En stor del af den formue, som familien fik ved salget af Top-Toy, er blevet placeret i sundhedssektoren. Og her er det gået familien så godt, at formuen er vokset med en god milliard kroner det seneste år, skriver Berlingske Business Magasin. Blandt andet har familien investeret i Neurescue, der står bag en ny hjertestarter.

Det betyder, at Gjørup-familien har taget et gevaldigt spring op ad listen over Danmarks rigeste fra en 54. plads til en 35. plads.

Formuestigningen viser, at Gjørups beslutning om at sælge familielivsværket tilsyneladende ikke var helt dum. Det mener forfatter og tidligere erhvervsjournalist Søren Jakobsen, der har fulgt flere familiedynstier tæt gennem årtier.

»De har ikke været gode købmænd, men de har tilsyneladende vist sig at være bedre formueforvaltere«, siger han.