Det hører til sjældenhederne, at en tsunami rammer Danmark, men det var ikke desto mindre tilfældet søndag morgen.

Godt nok var der ikke tale om en tsunarmi i den størrelsesorden, som man til tider ser i udlandet, men en såkaldt meteo-tsunami, som fritidsfiskeren Tommy Andersen tilsyneladende så efterdønningerne af, da han tidlig søndag morgen sejlede ud fra Rødvig Havn.

Det skriver Sjællandske Medier.

For da Tommy Andersen sejlede ud søndag morgen bemærkede han noget usædvanligt i havneindsejlingen. En kraftig strømhvirvel gjorde vandet uroligt, som når skruen på en trawler drejer rundt. I vandoverfladen lå en masse gammel tang, og da han nåede frem til sine ruser, var de kastet rundt, og pælene, de stod på, var revet op.

Efterfølgende tog han kontakt til Sjællandske Medier, der har været i kontakt med oceanografen Jacob Woge Nielsen fra DMI. Han bekræfter over for Sjællandske Medier, at havnemålinger fra den vestlige Østersø viser, at der har været nogle usædvanlig store udsving i netop Rødvig søndag morgen, som dermed har været ramt af det, han selv kalder for meteo-tsunamier.

Og mens det i langt de fleste tilfælde er jordskælv, der resulterer i tsunamier, så er det imidlertid ikke tilfældet her, forklarer Jakob Woge Nielsen til Sjællandske Medier.

Havnemålingen fra Rødvig. Vis mere

»Vi havde et skybrudsvarsel startende i Sønderjylland, som har rykket sig østover. Det kan være en trykbølge fra dette skybrud, som har ramt Østersøen øst for Stevns og Falster. Det er ikke noget, vi ser tit, men det kan skabe nogle faldvinde, der rammer vandet ude over havet, hvorefter der bliver skabt en bølgeeffekt, der fortsætter ind mod land,« siger han til Sjællandske Medier og tilføjer, at vandet er steget med en halv meter på meget kort tid.

I et havneindløb bliver en sådan bølgeffekt særdeles kraftig, hvorfor det heller ikke er særlig sikkert at befinde sig i en havn, hvis en tsunami nærmer sig kysten. Her anbefaler Jakob Woge Nielsen i stedet, at man opholder sig i rum sø.

Du kan se en video af det usædvanlige fænomen her: