Mobning har været en del af Simones liv, siden hun gik i anden klasse. Først nu tør hun fortælle om det

Hun sidder i sofaen med benene trukket op under sig. En køn, lyshåret og genert smilende 15-årig pige, som elsker musik - især det engelske boyband One Direction - elsker at hygge med veninderne og tage på shoppingture til København. Elsker de samme ting, som de fleste andre piger på hendes alder også gør.

Men smilet stikker ikke altid lige dybt i 15-årige Simone Christensen fra Skovlunde, som indtil for nylig tilbragte de fleste af sine frikvarterer i skolen bag lukkede toiletdøre. Grædende.

Undersøgelser fortæller, at omkring 40 pct. af danske børn og unge oplever, at de er blevet udsat for mobning. I større eller mindre grad. Den gode nyhed er, at den klassiske fysiske mobning er faldende. Den dårlige, at internet mobning er stigende.

Simone Christensen har prøvet begge dele. Fra at blive kaldt ’brilleabe’ i skolegården. Til i sms’er og på Facebook at blive kaldt klam og ulækker og blive opfordret til at begå selvmord.

- Jeg synes, at begge dele er hårdt. Men internet mobningen er alligevel værst. For selvom det ikke er sjovt at blive mobbet i skolegården, så havde jeg ’fri’, når jeg kom hjem. Det har man ikke, når det er på nettet eller mobilen. Og der kan du heller ikke se, om det folk siger, er for sjov, siger Simone lidt nervøs i stemmen. For det er stadig nyt for hende at tale om det. Også med sine forældre.

CHAT MED EKSPERTEN:

FREDAG 4. JANUAR SIDDER EKSPERT JON LANGE KLAR PÅ BT.DK TIL AT SVARE PÅ DINE SPØRGSMÅL OM INTERNET MOBNING. FØLG DEBATTEN LIVE OG CHAT DIREKTE MED JON LANGE MELLEM ML. KL. 11.30 OG 13.

Stille pige

Hendes historie er måske ikke grusom på samme måde som eksempelvis Amanda Todds, den canadiske teenager som i oktober måned bukkede under og begik selvmord efter mange års intens internetmobning. Men Simones historie er uhyggelig, fordi det er en af den slags historier, der er flest af. Den slags historie der kan ramme din datter, naboens datter. Uden du aner det.

Hun har altid været en stille pige. Sådan en der ikke gør et stort væsen ud af sig. Hendes mor Pernille er overbevist om, at er årsagen til, at Simone allede i de små klasser blev udsat for ’brilleabe’ mobningen.

- Jeg kan huske, at Simone tit havde rigtig ondt i maven. Tit ringede fra skolen og spurgte, om hun ikke godt måtte komme hjem, husker Pernille. Præcis hvordan det stod til hendes datter, fik hun heller ikke den gang klarhed over. Simone talte ikke om det. Der var ikke noget galt.

Men at det heller ikke var godt, fornemmede hun i tilstrækkelig grad til, at hun og hendes mand fandt en ny skole til Simone fra 5. klasse. Hvor datteren tilmed hurtigt fik en NBF - new best friend. En hjerte-veninde som sidenhen blev hendes værste fjende, som truede hende med tæsk, som kaldte hende de grimmeste ting, som fik pisket en cyberstemning op imod Simone.

- Hun sendte rigtig lede sms’er. Skrev, hvor klam, ulækker og grim jeg var. Hvor hun behandlede mig, som om jeg var ligegyldig. Hvor hun svinede mig til og sagde, at der var ingen, der kunne lide mig, fortæller Simone.

Græd på toilettet

Præcis hvorfor hun endte op som hadeobjekt og mobbeoffer for sin tidligere veninde, aner hun ikke. Simone husker bare, at efter at have været rigtig tætte i et par år, begyndte Simone at se nogle andre piger. Og måske var det noget så banalt som jalousi, der satte mobningen i gang. En mobning der - med Simones egne ord - var virkelig voldsom og én, hun ikke bare kunne flygte fra.

- Det var rigtig svært, når jeg skulle se hende, for vi gik jo i samme klasse. Så jeg holdt mig mest for mig selv. og så snart hun kom, gik jeg. Jeg prøvede så godt som muligt at ignorere hende, selvom det var rigtig svært. Og jeg kan huske, at jeg tit sad ude på toilettet og græd, fortæller Simone.

Men hun bed det i sig. Sagde ikke et ord til nogen. Heller ikke selvom mobningen fulgtes med hende hjem. For sms’erne poppede op, uanset om hun var i skole eller ej. Kommentarerne på Facebook det samme.

Særlig heftigt blev det, da Simones forældre på et tidspunkt gik fra hinanden. Det påvirkede den dengang 13-årige Simone langt mere, end hun kunne udtrykke overfor nogen. Og hendes tidligere veninde kørte hårdt på hende. Skrev, at det ikke var værd at græde over. Skrev, at Simone skulle lade være med at være så svag. Snart voksede koret. ’Venindens’ venner hoppede med, sprang ombord på et rygte om, at Simone skulle have sagt, at det var godt, at ’venindens’ farmor var død.

- Dø, klamme kælling, var en af de beskeder, Simone fik.

- Det eneste jeg tænkte på i starten, var, at skubbe det væk. Ikke at tænke på det. Men efter et stykke tid brød jeg helt sammen, fortæller Simone.

Alligevel sagde hun ikke et ord til nogen. Heller ikke til forældrene - som er sammen igen - der først for nylig har hørt om sms’en og er dybt rystede.

Til gengæld hørte de om det, da Simone sidste efterår blev lovet tæsk.

- Det blev for meget. Jeg blev bange og tænkte kun på, om jeg fik tæsk, så snart jeg kom i skole. Så der jeg ringede ned til min mor og snakkede så meget, jeg nu kunne, for jeg turde ikke åbne helt op. Det var svært nok at vide, at min mor og bror var så langt væk, fortæller Simone, hvis mor og lillebror på det tidspunkt var på ferie i Tyrkiet, mens hun selv blev passet af noget familie.

- Det var forfærdeligt at være så langt væk, fortæller Pernille, som i vrede ringede til ’venindens’ mor og spurgte hvad hendes datter havde gang i.

- Men hun nægtede jo bare, at hendes søde lille datter kunne finde på sådan noget, siger Pernille videre med en hovedrysten.

Gemte det indeni

Scenariet var i virkeligheden det værst tænkelige for Simone, som stadig ikke var i stand til at lukke sine forældre ind i sin smertefulde hverdag og fortælle om alle de andre ubehagelige og grænseoverskridende mails.

- Jeg var jo bange for, at hvis det kom videre til hendes forældre, ville min tidligere veninde bare synes, at jeg var endnu mere svag og køre på det. Og jeg havde jo heller ikke lyst til at fortælle mine forældre om det, fordi de havde så mange andre problemer på det tidspunkt. Så jeg tænkte, at det var bedst at holde det lidt i baggrunden. Gemme det indeni, siger Simone, som havde gjort forsøg på at inddrage lærere og en skolepsykolog. Men uden succes.

I dag er Simone lettet over, at hun har åbnet for sluserne. At hun tør fortælle om alle de år, hun har befundet sig i et stille helvede. Helt alene.

- Jeg vil ikke sige, at jeg er helt ude af det nu. For det er ikke særlig længe siden, at hun skrev til mig sidst. Skrev, at jeg var klam og at jeg skulle passe på med, hvad jeg gik og sagde. Nu har jeg blokeret hende helt på Facebook og jeg skal aldrig have kontakt med hende igen.

- Jeg har heldigvis aldrig været så langt ude, at jeg har tænkt på at begå selvmord. For jeg har jo min familie og mine rigtige venner og har altid troet på, at jeg nok skulle komme igennem det. For jeg vil ikke lade hende vinde over mig. Jeg er et konkurrencemenneske. Det er mig, der skal vinde.

Og så smiler hun. Rigtigt.

CHAT MED EKSPERTEN:

FREDAG 4. JANUAR SIDDER EKSPERT JON LANGE KLAR PÅ BT.DK TIL AT SVARE PÅ DINE SPØRGSMÅL OM INTERNET MOBNING. FØLG DEBATTEN LIVE OG CHAT DIREKTE MED JON LANGE MELLEM ML. KL. 11.30 OG 13.

På BT PLUS kan du få en stor guide til, hvordan du håndterer, hvis dit barn bliver mobbet. Du får også en masse gode råd og tips til, hvordan du undgår, at dit barn selv bliver den der mobber.