Sønnen til den dræbte pædagog Judy Meiniche Simonsen er bitter over, at ingen lyttede til hans mor, før det var for sent. Det siger han efter at have set Arbejdstilsynets stærkt kritiske rapport om bostedet Blåkærgård.
Sønnen til den dræbte pædagog Judy Meiniche Simonsen er bitter over, at ingen lyttede til hans mor, før det var for sent. Det siger han efter at have set Arbejdstilsynets stærkt kritiske rapport om bostedet Blåkærgård. Foto: Morten Dueholm / Politiet / Privat

Region Midtjylland skærper sikkerheden omkring psykisk syge kriminelle efter drabet på pædagog Judy Meiniche Simonsen.

Det var selvransagelsens time, da repræsentanter for social- og psykiatriområdet i Region Midtjylland tirsdag formiddag fremlagde resultaterne af den interne undersøgelse, der blev sat i værk efter mordet på Judy Meiniche Simonsen, der i sit arbejde som pædagog på bostedet Blåkærgaard ved Viborg blev myrdet af en af beboerne under en udflugt 7. februar.

Retten i Viborg / Heilmann og Judy2

Den tragiske sag får nu konsekvenser for samtlige sociale tilbud i regionen. I alt skal 28 konkrete initiativer sættes i værk for at øge sikkerheden for personale, der har med potentielt farlige psykisk syge at gøre.

- Det har gjort et stort indtryk på os at have mistet en medarbejder på denne tragiske måde, og det er noget, der påvirker hele organisationen. Vi har et stort ønske om at mindske risikoen for, at sådan noget kan ske igen, siger Gert Pilgaard Christensen, driftsdirektør i Psykiatri og Social.

Kort sagt skal der nu strammes op på sikkerheden. For eksempel skal det ikke længere være op til en individuel vurdering, om det er sikkert nok at tage på køretur alene med en beboer.

Fremover skal der udarbejdes en mere udførlig og systematisk risikovurdering på beboerne på de psykiatriske bosteder, og 'scorer' en beboer højt på listen, så skal alle udflugter være ledsaget af mindst to pædagoger.

Derudover påtænker Regionen at indkøbe et kombineret gps- og alarmsystem, så medarbejdere, der er i knibe, fremover hurtigere vil kunne lokaliseres.

- Flere af initiativerne er allerede igangsat, og de resterende vil blive realiseret i den allernærmeste fremtid, siger Gert Pilgaard Christensen.

Sikkerheden på bostedet er efter drabet blevet skarpt kritiseret af både familiemedlemmer og tidligere ansatte samt en rapport fra Arbejdstilsynet.

Region Midtjylland medgiver selv, at der under ideelle forhold kunne og burde have været handlet anderledes i sagen, og at drabsmandens sygdom og farlighed har været undervurderet.

- Men jeg vil gerne understrege, at vores undersøgelse ikke har givet anledning til ansættelsesretlige sanktioner over for hverken medarbejdere eller ledere, fastslår Anne Jastrup, der er direktør med særligt ansvar for psykiatri- og socialområdet i Regionen.

Altså kommer der ikke til at rulle hoveder som følge af drabssagen, der ifølge regionens redegørelse snarere skyldes mange små uhensigtsmæssigheder end én enkelt stor fejl. Uhensigtsmæssigheder, der nu forsøges rettet op på gennem de 28 nye initiativer, der skal implementeres over hele regionen.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.