Røde hjerteballoner. Små chokolader. Blomster i massevis. Det er den 14. februar, og det betyder fejring af kærligheden. Men er den amerikanske højtid kommet for at blive?

Ja, mener kultursociolog Emilia van Hauen. Selvom andre måske snarere vil mene, at det er kunstigt at fejre kærligheden på én fast dag om året. Eller at det er et kommercielt virkemiddel for at få os til at spendere lidt flere penge.

»Størstedelen af film og tv-serier, vi ser herhjemme, er amerikanske, og på den måde bliver vi påvirkede af de amerikanske traditioner. USA er stadig den vestlige kulturs førerhund,« siger sociolog Emilia van Hauen, som mener, at flere og flere vil tage Valentinsdag til sig:

»De yngre generationer tager det med sig, men de ældre generationer er slet ikke påvirket i samme grad. Som regel er det ungdommen, der starter, fordi de er åbne over for nye ting, og så bliver det med tiden mere og normalt. Om 20 år er Valentines langt mere i Danmark, end det er i dag.«

Emilia van Hauen er ikke i tvivl om, at amerikanske traditioner som Valentinsdag og Halloween, som tydeligt har gjort sit indtog i Danmark, er blevet populære, fordi de er festlige, sjove og hyggelige. Vi kan godt lide at være sammen, og de er netop sociale højtider, som skaber en større nærhed.

Mændene bliver glemt

Danmark er stadig det land i Europa, hvor singlerne gør mindst ud af Valentinsdag. Det har Jacob de Lichtenberg, datingekspert og forfatter til bogen 'Datingens Psykologi, fundet ud af ved at analysere tal fra datingsitet Match.com.

»Inden for psykologien viser undersøgelser, at vi bliver påvirkede af begivenheder og højtider – formentlig fordi vi bliver mindet om, hvad vi mangler eller længes efter. Man burde derfor tro, at dagen ville påvirke singlerne, men kun 14 pct. vil gøre mere ud af en date på Valentinsdag,« siger Jacob de Lichtenberg.

Hans undersøgelse støtter alligevel op om, at det ungdommen, som bærer nye traditioner frem. Langt flere unge singler under 35 år bliver nemlig påvirkede af Valentinsdag. De bliver mere kede af det, mere misundelige på andres forhold og lidt mere deprimerede end singler på over 35 år. Ligesom de unge i meget højere grad bliver motiverede til at date på kærlighedens dag.

Emilia van Hauen synes dog, at mændene bliver glemt. Selvom vi laver vores egen skandinaviske og underspillede udgave af Valentinsdag, så er det kvindernes dag.

»Måske skal mænd overveje, om det ikke også skal være deres dag. Kvinder forventer, de skal 'fejres', mens det for mænd bare er noget, der skal overstås. Det er synd, at mændene ikke også tager ejerskab, for de bør også insistere på kærligheden,« siger kultursociolog Emilia van Hauen.

Hvad med bøf og blowjob?

Mændene har faktisk forsøgt at give deres bud på Valentinsdag. Den 14. marts - præcis en måned efter den rigtige Valentinsdag - er der bøf og blowjob-dag. Og dagen er også kommet til Danmark.

»Bøf og blowjob-dagen får nok aldrig samme udbredelse, fordi den er for kønsprovokerende. Kan du forestille dig en gammel mand, som insisterer på at fejre den dag? Det ville nok provokere lidt for meget,« griner Emilia van Hauen.