Flere og flere danskere er siden nytår begyndt at ruste sig med peberspray købt i Tyskland.

Sådan lyder meldingen fra Eric Thiel, der er indehaver af våbenbutikken August Clauberg i Flensburg.

»Vi har i løbet af november og december oplevet en stor stigning i antallet af kunder. Før jul var det især tyskere, som rustede sig mod den indbrudsbølge, vi har oplevet syd for grænsen i de seneste måneder. Men salget er for alvor eksploderet efter nytår med overgrebene i Køln. Her i januar har vi haft 50-60 procent flere danske kunder end normalt,« siger Eric Thiel til BT.

Mens de tyske kunder efterspørger alt lige fra peberspray, strømpistoler og teleskopstænger, så går de danske kunder udelukkende efter peberspray.

»Hvor vi normalt kunne sælge 200-250 peberspray på en måned, så sælger vi nu omkring 750 på en måned. Et kvalificeret gæt er, at 250 af dem sælges til danske kunder. Procentdelen var endnu højere lige efter nytår, men det er faldet lidt, efter Danmark indførte kontrol ved grænsen,« siger Eric Thiel.

B.T. har også været i kontakt med en anden våbenhandel i Flensburg, butikken ønskede dog ikke at udtale sig om efterspørgslen.

Flere ting tyder dog på, at interessen for peberspray - som er lovlige i Tyskland - er eksploderet, både herhjemme og syd for grænsen. I december skrev det tyske medie Focus-Online, at salget var fordoblet i efterårsmånederne, og herhjemme er Google-søgninger efter peberspray det højeste i otte år, fortalte DR Syd i fredags.

Ved godt det er ulovligt

De danske kunder hos Clauberg er som regel mellem 20 og 50 år, og det er både mænd og kvinder. Enkelte gange er kunderne også forældre, der kommer med deres teenagedøtre på 15-17 år, siger Eric Thiel.

Danskerne køber som regel mellem fem og ti peberspray, fordi de også køber til familie og venner.

»Forklaringen lyder ligesom hos vores tyske kunder, at de er bange for indbrud og hjemmerøvere, men også migrantsituationen og de overgreb, som er sket for nylig i Køln og andre byer, gør dem utrygge. Derfor vil de gerne have en sikkerhed i lommen. De danske kunder ved godt, at peberspray er ulovligt, men de prioriterer deres egen sikkerhed højere,« siger Eric Thiel.

Risikerer sigtelse

I den forgangne uge berettede flere unge kvinder og diskoteksejere om ubehagelige episoder i nattelivet med mandlige asylansøgere i flere jyske byer, blandt andet Thisted og Haderslev. Kaj Nielsen, politiinspektør ved Syd- og Sønderjyllands Politi, maner dog til besindighed.

»Der er stor forskel på generel dårlig opførsel i nattelivet og egentlige overgreb som det, der er sket i Köln. Nu har vi hørt om enkelte episoder fra nattelivet i Sønderborg og Haderslev, men der er ikke noget, der tyder på, at det her skulle være et omfattende eller stigende problem, der gør, at det skulle være nødvendigt for borgerne at ruste sig med peberspray eller andre selvforsvarsvåben,« siger Kaj Nielsen, der oplyser, at konfiskering af peberspray ikke bliver kørt som selvstændig statistik, men regnes blot som overtrædelse af våbenloven.

Hos Det Kriminalpræventive Råd fraråder forebyggelseskonsulent Anders Rasmussen, at danskerne anskaffer sig peberspray.

»Peberspray giver en falsk form for tryghed. De kan også bruges som angrebsvåben, og på den måde kan det hurtigt udvikle sig til en slags våbenkapløb mellem private. Desuden viser statistikkerne, at der aldrig har været mindre kriminalitet i Danmark, så der er objektivt set ingen grund til at føle sig utryg,« siger Anders Rasmussen.